Megjelent a Metropolis Film és tér összeállítása

Film

A szakfolyóirat szerkesztői szerint a tér problematikája mind a művészetelméletben általában, mind az egyes ágazati esztétikákban rendre felmerül, és folyton újraértelmeződik, és ez a filmelméletben sincs másképp. A mozgókép és a tér összefüggéseivel foglalkozó tanulmányok a filmelmélet meghatározó, sok szempontot érvényesítő és igen szerteágazó részterületét alkotják. 

A lapban olvasható elemzések első csoportja így film és tér kapcsolatát kifejezetten a filmnyelv működésének szintjén vizsgálja, és arra keresi a választ, miként jön létre a filmelbeszélés során a cselekmény tere. A tanulmányok egy másik része már a filmtér egy elvonatkoztatott fogalmával foglalkozik, annak szimbolikus értelmezési lehetőségeit kutatja, a szövegek harmadik vonulata pedig a mozgókép fogalmát terjeszti ki további közegekre (részben a filmnézés, a vetítés térbeliségére kérdez rá, részben más médiumok, más képfajták összefüggéseiben elemzi a mozgóképi teret). 

A Metropolis Film és tér számában megtaláljuk Noel Burch (A Nana, avagy a tér két fajtája), a Kristin Thompson David Bordwell szerzőpáros (Tér és elbeszélés Ozu filmjeiben), Czirják Pál (Végtelenítések A Délidő és a Kárhozat térkezelése), Fredric Jameson (Térrendszerek az Észak-északnyugatban) és Lev Manovich (Beutazható tér) tanulmányát. 

A Metropolis megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban és az art mozikban. A még kapható régebbi számokról és az előfizetés feltételeiről bővebb információ a folyóirat honlapján, a www.metropolis.org.hu címen található.