Nemzetközi képzőművészeti filmszemle Szolnokon

Film

Vass Lajos a Tisza-parti városban már rendszeresnek számító program kapcsán jelezte: az UNESCO munkatársai is felfigyeltek a fesztiválra és javasolták, legyen a filmes világörökség része.

Az államtitkár elismeréssel szólt arról, hogy a mostani filmszemléhez az I. Articum képzőművészeti biennálé is társult, amelyen 61 képzőművész 94, a mozi világát feldolgozó munkája szerepel.

Demeter István, a Tisza Mozi Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a végleges lista szerint huszonöt országból 160 film látható majd az összesen 42 órát kitevő vetítéseken. A bemutatásra váró produkciókat 32 ország több mint 350 filmje közül választották ki előzsűrizés alapján.

A versenyfilmek számos európai ország mellett az Amerikai Egyesült Államokból, Argentínából, Ausztráliából és Kanadából érkeztek, a filmszemle történetében első alkalommal kínai produkció is a vászonra kerül.

A vetítések a fesztiválközponttá alakított Városi Művelődési és Zenei Központban és a Tisza moziban lesznek, az öt napon át látható műveket képző- és filmművészek alkotta zsűri értékeli. Az ünnepélyes díjkiosztót hétfőn este tartják.

A filmszemléhez társuló programként rendezik meg a Nemzetközi Filmkritikus Szövetség konferenciáját, amelyen a nemzeti és nemzetközi filmgyártás kapcsolatát, a mozi Európában betöltött szerepét elemzik szakemberek.

A városban korábban bezárt Nemzeti mozit a filmszemle idejére kinyitották, a szolnoki nemzetközi biennáléra beérkezett alkotásokat ott láthatja a közönség.