Nyitott kurzusok a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Film

A vágó kurzust akkor indítják el (júniusban, júliusban vagy szeptemberben), ha húsz jelentkező összegyűlt. A 40 órás, hétfőtől péntekig tartó kurzus első napján a hallgatók a vágás alapjait tanulhatják meg ("Mi a vágás?"), a második napon a filmvágás esztétikájával és alapszabályaival, a harmadik napon pedig a vágás munkafázisaival ismerkedhetnek. 

A negyedik nap témája a modern vágó eszközei, míg az utolsó, ötödik napon gyakorlati munkára kerül sor. A programra a SzFE honlapjáról letölthető jelentkezési lap postai úton (1088 Budapest, Vas utca 2/C), faxon (061-3384749) vagy e-mailen (winkler.erika@szfe.hu) történő beküldésével lehet jelentkezni, folyamatosan. A kurzus díja 85 ezer forint, diákigazolvánnyal rendelkezők számára 65 ezer forint. A résztvevőket jelentkezési sorrendben veszik fel. 

A digitális újságíró kurzust a szervezők az olyan újságíróknak ajánlják, akik a vizualizálás képességével szeretnék kiegészíteni meglévő újságírói szakértelmüket, ezenkívül a médiában dolgozni, előrelépni vágyóknak és mindazoknak, akik hisznek az egész életen át tartó tanulás nélkülözhetetlenségében. A kurzuson olyan szakembereket képeznek, akik egy kamera és egy laptop segítségével bárhol a világon broadcast minőségű adásanyagot tudnak készíteni. Kezelik a kamerát, bevilágítanak, interjút készítenek, a felvett anyagot azonnal megvágják, szöveget írnak stb. 

A június 29. és július 3. között zajló 40 órás program első napján a bevezetőn kívül az operatőri ismeretek oktatása és gyakorlása történik. A második napon hangfelvételi ismeretekkel és gyakorlattal ismerkedhetnek a hallgatók, és Vitray Tamástól tanulhatnak kérdezéstechnikát. A harmadik napon a vágás alapszabályain kívül Rangos Katalintól sajátíthatják el a felvett anyag szerkesztését. 

A negyedik napon a diákok Azurák Csabától kapcsolatteremtést, figyelmes hallgatást, Bárdos Andrástól hírérzékenységet, relevanciát (a szerkesztőség elvárásainak való megfelelést) tanulhatnak. Az ötödik napon pedig gyakorlati oktatás folyik majd, illetve a felhasználókkal (nagy médiumok, internetes tévék) zajló megismerkedés. 

A digitális újságíró kurzusra június 15-ig lehet jelentkezni. A jelentkezés módja és a képzés díja azonos a fentiekkel. Fontos tudnivaló ezenkívül, hogy a kurzus csak minimum 15 fő jelentkezése esetén indul el. A vágáson és a digitális újságíráson kívül a Színház- és Filmművészeti Egyetem nyitott filmkészítő alapozó kurzust is hirdetett, ahol június 22. és 26. között a forgatókönyvírással, a rendezéssel, az operatőri munkával, az utómunkával, majd a filmkészítés produkciós és gyártási folyamatával ismerkedhetnek meg a hallgatók.