Országos természetfilm-fesztivál Pusztaszeren

Film

(MTI) - Országos természetfilm-fesztivál kezdődik pénteken a Csongrád megyei Pusztaszeren, a rendezvény az öt éve elhunyt kiváló ornitológus, természetvédő és tanárnak, Csizmazia Györgynek kíván emléket állítani.

A háromnapos filmes versengés célja, hogy bemutatkozási lehetőséget kínáljon mindazon amatőr és professzionális filmkészítők számára, akik természeti értékeink bemutatását és védelmét a filmművészet eszközeivel kívánják szolgálni, és műveikkel hozzájárulnak a környezet- és természetbarát gondolkodás és életmód terjesztéséhez - közölte az MTI-vel Csabai Ferenc, az esemény szervezője.

A filmes szakember elmondta: Magyarországon első ízben kerül sor olyan seregszemlére, melyen kizárólag természetfilmeket mutatnak be. A szervezők hagyományteremtő szándékkal hívták életre a versenyt, jövőre biztosan megrendezik, s akkor kiderül, hogy a viszonylag hosszú forgatási időt igénylő természetfilmek bemutatására az éves, vagy a biennále rendszerű megméretetés-e az alkalmasabb.

A fesztiválra négy kategóriában összesen ötven művet neveztek, s ezek mellet még tíz alkotást mutatnak be az információs vetítéseken. A növények és állatok életét, a Kárpát-medence valamely jellegzetes természeti táját, vagy valamely extrém sportot természetes környezetében bemutató művek, illetve a négy őselem témáját absztrakt módon feldolgozó kísérleti filmek a Magyar Televízió, a Duna Tv műhelyeiben készültek, de vannak az indulók között magán produkciós cégek és határon túli alkotók is.

Az alkotásokat, melyeket Sáfrány József rendező-operatőr vezette zsűri részletesen értékel, augusztus 19-én és 20-án egyszerre több helyszínen, Pusztaszer község közintézményeiben mutatják be. A fesztivál zárónapján a zsűri egy fődíjat, egy-egy kategóriadíjat, és három, főként az újszerű filmes megoldásokat értékelő szakmai különdíjat oszt ki - közölte Csabai Ferenc.