Spanyol dokumentumfilmek a Cervantes Intézetben

Film


abirsalmafaarnyeka.jpg
A birsalmafa árnyéka

(MTI) - A március 6-ig tartó vetítéssorozat keretében öt, úgynevezett szerzői, azaz "magas művészi kategóriájú és egyedi" dokumentumfilmet láthatnak az érdeklődők spanyolul, felirat és tolmácsolás nélkül.

 
Az első vetítésen, csütörtökön Jaime Camino 1984-ben készített, A nyitott erkély című munkája látható, amely tisztelgés Federico García Lorca élete és munkássága előtt.    Február 26-án Basilio Martín Patio Dalok háború utánra (1971) című filmjét tűzik műsorra, amely a Franco-érának a spanyol polgárháborútól az ötvenes évekig tartó időszakát mutatja be. Február 28-án José Luis Guerín alkotása (Átépítés) Barcelona egyik meghatározó, átépítés alatt álló kerületébe kalauzolja a nézőt. A március 4-i programban Víctor Erice A birsalmafa árnyéka (1992) című alkotása szerepel, amelyben a dokumentumfilmes műfaj realizmusával ötvöződik a képzőművész Antonio López realista stílusa, aki egy fát készül lefesteni.
 
A sorozat utolsó darabjaként március 6-án Antonio Giménez Rico 2001-es Árnyak és fények - A spanyol film száz éve című munkája látható. Az alkotás 120 filmről ad képet, bemutatva a spanyol filmművészet történetét.