Tánc/film/Mű/hely 2009

Film

A 2007-ben indított kezdeményezés célja a hazai táncfilmgyártás produktivitásának előmozdítása. A négynapos workshop során elméleti és gyakorlati órák formájában vizsgálják tánc és mozgókép kapcsolódási lehetőségeit. 

A rendezvényen a meghívott előadók és a kurzusra jelentkező táncosok, koreográfusok, fiatal filmesek segítségével közösen keresnek utakat: azaz alapfogalmakat, technikákat, trükköket sajátítanak el. 

A délelőtti szemináriumok rövid filmelemzések, szakmai beszélgetések, filmtörténeti és -elméleti előadások révén nyújtanak betekintést a filmkészítés rejtelmeibe ? egyfajta filmes "gyorstalpalóként", középpontban a tánccal. 

Az óraadók közt filmes szakembereket (rendezőket, operatőröket, forgatókönyvírókat, vágókat, trükkmestereket) találunk (köztük Török Ferencet, Sándor Pált, Iványi Marcellt, Hörcher Gábort vagy Podmaniczky Szilárdot). A meghívott külföldi előadó, Markus Schinwald pedig neves táncfilmkészítő, aki komplex labor formájában avatja be a hallgatókat egyéni formanyelvébe, ismerteti meg velük sajátos mesterfogásait. 

A workshop délutáni műhelye gyakorlati ténykedést takar. Három neves, eltérő filmnyelvet használó, más-más generációhoz tartozó rendezőt (és alkotótársát) kérték fel a szervezők, hogy a program során készítsenek filmet a jelentkező együttesek egy-egy kiválasztott koreográfiájára. A negyedik nap pedig az utómunkáé: a résztvevők három csoportra osztva a három film elkészülte közben kapnak vágási ismereteket. 

Habár a Tánc/Film/Mű/Hely kifejezetten szakmai program, mely a műfaj iránt érdeklődő alkotóművészeknek, szakembereknek szól, kiegészül populárisabb, a nagyközönség számára is nyitott esti vetítésekkel, elemző beszélgetésekkel, térspecifikus táncperformance-okkal. 

A workshop teljes programjának részvételi díja 22 ezer forint, napijegyet 6 ezer forintért válthatnak az érdeklődők, a bemelegítő 500 forintba, a szemináriumon való részvétel 1000, míg a laborgyakorlat 5 ezer forintba kerül. A filmvetítéseken, performance-okon és szakmai kerekasztal-beszélgetéseken való részvétel ingyenes. További információt az info@megorzo.hu e-mail címen, illetve a www.megorzo.hu és a www.btk.pte.hu/tanszekek/mtk honlapon kaphatunk. 

Tánc/Film/Mű/Hely 2009 - Pécs, Dominikánus Ház, szeptember 17-20.