Varga Katalin balladája: ingyenes vetítés

Film


vargakatalinballadaja_film_est.hu.jpg
 Varga Katalin balladája

A filmet forgalmazó Filmklik szervezésében megvalósuló vetítés egyéb programokkal is kiegészül: a film előtt az érdeklődőket némi finomsággal is megvendégelik, a film után pedig DJ Slow forgatja a lemezeket. A Varga Katalin balladája az erdélyi fiatalasszony, Varga Katalin története, akit férje ? eleinte még a néző előtt ismeretlen okból ? elűz otthonról, később pedig a rendőrség is keresi. A nő kisfiával egy szekéren indul el faluról falura. Valakit keres... 

A mű a Budapesten élő brit rendező, Peter Strickland alkotása, amit számos fesztiválon díjaztak. A Varga Katalin balladája hangmérnökeit például a tavalyi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tüntették ki Ezüst Medvével, a címszerepet játszó Péter Hilda színésznő a Brüsszeli Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb női főszereplőnek járó elismerést nyerte el, a filmet magát pedig 2009 decemberében az Európai Filmakadémia az elsőfilmes rendezők munkáit díjazó "az év európai felfedezése" kategóriában kiáltotta ki győztesnek. 

"Peter Strickland egy meglepően eredeti thrillerrel debütál előttünk. Az erőszakról és bűnhődésről szóló, lassú folyású történetmesélés Dosztojevszkijt idézi. A Berlini Filmfesztivál egyik legnagyobb meglepetése!" ? méltatta a művet a Guardian, míg az Independent a következőket írta róla: "Erőteljes és felkavaró film. A történet annyira időtlen, hogy játszódhatna akár a középkorban is. Hogy mégis a jelenben vagyunk, arról csak egy baseballsapka vagy egy mobiltelefon csörgése árulkodik."

További részleteket és a film előzetesét a http://vargakatalinballadaja.hu/ oldalon találjuk.