Verzió Dokumentumfilm Fesztivál

Film

2006. novemberében 3. alkalommal rendezi Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválját az OSA Archivum. A 2004-es és 2005-ös siker bizonyította: van közönsége a míves, erőteljes, komoly társadalmi kérdéseket felvető dokumentumfilmnek. A Verzió3 célja, hogy a már meghódított közönségét megtartsa, illetve gazdag programjával további híveket szerezzen az emberi jogok ügyének és a dokumentumfilmnek. A Verzió fesztivál nem versenyfesztivál. A Közönség díjat szavazataikkal a nézők osztják. A fesztivál hivatalos nyelve a magyar és az angol. A filmeket angol felirattal, magyar hangalámondással vetítik.

Fő program: A fesztivál ízelítőt ad a kortárs európai, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm?termésből. A budapesti közönség 40 merész hangvételű filmet láthat , rangos filmfesztiválokon nagy sikerrel vetítették többségüket. Közülük 30 magyarországi premier! A filmek témái többek között: polgárháború, terrorizmus, menekültek, politikai elnyomás, idegengyűlölet, a nők és gyermekek jogai, homoszekszualitás, szegénység, éhínség, betegségek jogai, globalizáció. A filmeket 6 tematikus blokkba sorolták: Élet-halál, Trans/sex, Globál-lokál, Határ-eset, Sebek a múltból, Next Genration.
A spanyol polgárháború emlékezete címmel 15 híres-hírhedt, ám Magyarországon kevéssé ismert "archív" dokumentumfilmet vetít az Örökmozgó. A filmek a polgárháború kevéssé ismert vagy feledésbe merült eseményeit tárják fel vagy helyezik új megvilágításba a polgárháború 70. évfordulóján.