Idén 57. alkalommal ítélte oda rangos elismeréseit az előző évben bemutatott legjobb filmek alkotóinak.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikus Szakosztálya minden év elején megszavazza és kiosztja a Magyar Filmkritikusok Díját. A február 1-jei, pénteki díjátadón a legjobb dokumentumfilm díját a Könnyű leckék című film kapta.

A Könnyű leckék egy tizenhét éves szomáliai menekült lány magyarországi beilleszkedésének története. Kafia két éve egyedül érkezett hazánkba, azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik, és készül a magyar középiskolai érettségire. A film intim mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogyan szakít egy szomáliai lány a felnőtté válás küszöbén szinte mindennel, ami gyermeki identitásának és mintáinak fontos eleme volt otthon, hogy új életet kezdhessen Európában.

Zurbó Dorottya költői hangvételű dokumentumfilmje a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programjában készült, világpremierjét a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójának versenyprogramjában tartották.

Zurbó Dorottya (Budapest, 1988) 2014-ben szerzett diplomát az SZFE által indított DocNomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező Mesterképzés ösztöndíj programjában. Korábban az ELTE Filmtudomány szakán végzett kitüntetéses oklevéllel. Filmjeit több alkalommal választották a Docnomads program reprezentatív alkotásai közé, és számos hazai, valamint nemzetközi fesztiválon bemutatták őket. A monostor gyermekei (2017; társrendező) című egészestés dokumentumfilmjét, amely Bhutánban játszódik az IDFA - Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál elsőfilmes versenyszekciójában mutatták be. A Könnyű leckék (2018) önálló rendezői debütálása.