fbpx

Finisben a Cziffra György-emlékév

Az elmúlt másfél évben 17 országban, 43 városban több mint 100 eseménnyel tisztelgett a világ zenei élete a rendkívüli tehetségű, elismert zongoraművész, Cziffra György emléke előtt.

Jelentős koncerttermekben, előadókkal, zenekarokkal és fesztiválokon valósultak meg programok a Cziffra György-emlékévben, bizonyítva, hogy a romantikus gondolkodásmód újra hódít a klasszikus zenében. Cziffra György nevével sikerült fókuszba állítani a koncerttermekben az improvizatív stílust és a Liszt Ferenc által képviselt előadói attitűdöt, amelynek hagyománya Bachig, Mozartig, Beethovenig nyúlik vissza. Balázs János művészeti vezetésével a francia, angol, svájci és olasz együttműködések a jövőben is folytatódnak, így az Cziffra képviselte unikális magyar zenei örökség népszerűsítése számos nemzetközi színtéren valósulhat meg.

Az emlékév tervezésekor Balázs János az értéket és a nyitottságot határozta meg az eseményfolyam filozófiájaként.

A zenei műfajok sokszínűsége, a programtípusok változatos összeállítása jellemezte a műsorokat. Nagy figyelmet fordítottak a fiatalokra: a magyar tehetségek hazánk mellett nemcsak itthon, hanem Bécstől Prágán át Londonig bemutathatták tudásukat, a nagyvilág fiatal generációjának legtehetségesebbjei pedig a magyar közönségnek mutatkozhattak be.

A hangversenyek mellett ősbemutatók, emlékérme, könyvmegjelenés, zenei versenyeken való szereplés, fiatalok nemzetközi bemutatkozása, képzőművészeti kiállítások, mesterkurzusok, tudományos eredmények, zenetörténeti előadások, szakmai konferenciák, edukációs események színesítették a programpalettát, és olyan kreatív ötletek is megvalósultak, mint a Szent István parkban zongorabillentyűket ábrázoló virágkompozíció vagy a Batthyány-téri Cziffra-falfestmény, amelyekkel a széles nagyközönség figyelmét is sikerült ráirányítani az ünnepi eseményekre.

Az összefogás erejével számos nagy nemzetközi projekt született.

Cziffra élete utolsó szakaszában Senlisen túl még több országban létrehozott alapítványt fiatal művészek támogatására. A nemzetközi hálózat tagjai közül napjainkra már csak két alapítvány működik: a senlisi Fondation Cziffra és a bécsi Cziffra Stiftung. Elsőként velük karöltve indult együttműködés, majd számos további eseményt hívtunk életre a legjelentősebb hazai és nemzetközi szakmai szervezetekkel, helyszínekkel.

2021. február 9-én a pandémia miatt online kezdődött a Cziffra György-emlékév. A nyitóeseményt rekordszámú néző nézte-hallgatta élőben a Zeneakadémia nagyterméből, és a további eseményeknek is magas volt a nézőszámuk. Az emlékévnek köszönhetően számos kutatási eredményről adhattak számot az MMA és a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet által rendezett tudományos konferencián, amelynek anyaga online kiadvány formájában elérhető. A Liszt Ferenc nemzetközi zongoraversennyel együttműködve – minthogy minden versenyzőnek elő kellett adnia egy-egy Cziffra-átiratot – számos fiatal zongorista repertoárjába kerültek bele ezek a remekművek. Az emlékév komoly nemzetközi elismerést is hozott: Balázs János ImprovisArt címen kiadott, többek között saját átiratait is tartalmazó lemeze New Yorkban a Music International Grand Prix első helyezését és közönségdíját egyaránt elnyerte.

Balázs János
Fotó: Emmer László

Eötvös Péter a Cziffra iránti tisztelgésként megkomponálta munkássága első zongoraversenyét, a Cziffra Psodiát, amit azóta Budapesten, Párizsban és Genfben is bemutattak.

November 5-e, Cziffra György születésnapja az év kiemelt zenei ünnepévé válik: Balázs János zongoraművész ezen a napon 15 éves kora óta koncertekkel emlékezik meg róla. Tavaly, a centenáriumi ünnepség programjaként a francia rádió zenekarának előadásában hallgathatta meg a közönség a Müpában az Eötvös-művet, Balázs János és Lukács Miklós szólójával. 2022. november 5-én szintén kiemelt programmal emlékeznek meg a jeles évfordulóról. A Zeneakadémia nagytermében együtt lép fel négy Kossuth-díjas művész, akik külön-külön is a zene szabadságát képviselik: a Womex életműdíjas Lakatos Mónika, Dresch Mihály fúvós zenész, valamint Szakcsi-Lakatos Béla és Balázs János zongoraművészek. Ezen a jeles napon megtörténik majd a varázslat a színpadon: a klasszikus zene, a népzene, a jazz és a cigányzene fúziójából egyszeri és megismételhetetlen produkció születik.

Az események sokaságát olyan vendégek társaságában idézte fel sajtóreggelijén Balázs János, akik részesei voltak az emlékév kiemelkedő pillanatainak. Kovács Gergely Junior Prima díjas zongoraművész például a koszovói Pristinában nemcsak sikeres koncertet adott, hanem nagy érdeklődéssel kísért kurzust is vezetett a pristinai egyetem zeneművészeti szakának zongoristanövendékei számára. „Öt-hat elképesztően tehetséget meg is hallgattam; ez a tapasztalat nyitotta rá a szemem, hogy olyan területekre is el kellene vinni, amit mi tudunk, ahol még nem nagyon jártunk. Nem az elsajátítandó irodalom más, hanem a módszereink személyes átadása, a stílus, hogy mitől lehet valamit könnyebben kigyakorolni, és hasonló szakmai fortélyok megmutatása lehet értékes. A növendékek jelezték, hogy szívesen találkoznának velem ismét. Ha kérik, örömmel megyek” – nyilatkozta Kovács a Kultúra.hu-nak.

Szabó Marcell épp a járványra érkezett meg Bukarestbe, így az Enescu Filharmonikus Zenekarral a pandémiás, fél házas ültetés miatt duplázni kellett a koncertjüket. Ő is találkozott zenei pályára készülő fiatalokkal, és megismertette velük a módszereit. Ungár Cecília és Kádár Viktória Londonban, illetve Brüsszelben mutatja majd be a magyar színeket, előttük még hosszú tanulás áll, ennek része lesz a külföldi bemutatkozás.

Nyitókép: Cziffra György. Fotó: Kresz Albert

A rovat további cikkei