Ebben a szezonban a nyári üzemelési időszakban ? a tavalyi nagy országos visszaesés után ? már 10 ezerrel több belépőt adtak el, mint tavaly ilyenkor, a téli hétvégékén pedig 15 ezren voltak kíváncsiak a múzeumi programokra.
A tavalyihoz hasonlóan idén újfent várja a látogatókat a szentendrei Skanzen a téli hétvégéken is. A hidegebb idő beálltával, a szántóföldi munkák lezárulását követő időszakban bemutatják, hogy mivel teltek a paraszti családok napjai: őszi foglalatossággal, disznóvágással és persze adventi készülődéssel várják szombatonként és vasárnaponként az érdeklődőket. A téli nyitva tartás ideje alatt 2 tájegység üzemel majd, ahol a friss levegőn a nyugodt és békés házak között nagy sétákat lehet tenni, és feltöltődni a következő hétre. Naponta kétszer lovaskocsin ülve is bebarangolható a múzeum teljes területe, a Skanzen Galériában kiállítással, a Néprajzi Látványtárban pedig a Nyitott Muzeológiai Műhellyel várják a látogatókat.
Egy hétvége sem marad program nélkül. December 11-ig minden hétvégén (kivéve a Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényen) ? szombaton és vasárnap egyaránt ? 10-től délután 16 óráig tartanak a téli tennivalók és a karácsonyi készülődés jegyében megszervezett programok. Amint véget értek a teendők a szántóföldeken úgy kerültek előtérbe a vidám, társas munkák, összejövetelek, amelyeknek helyszíne leggyakrabban a fonó és a fosztó volt.
November 19-20-án még egy utolsó lehetőség adódik a torkoskodásra, hiszen ki ne szeretné a vidéki, hamisítatlan disznótoros vacsorát? Míg a vendégek szombaton a disznóvágás pontos menetét vehetik szemügyre, addig vasárnap már a húsfeldolgozás kerül a középpontba. A szalmán történő pörzsölést, a disznó mosása, szétbontása követi, majd a böllér nekilát az állat bontásának; felhelyezi a rénfára, ahol kiderül, hogy mi a különbség az orjára és a karajra vágás között. A Jászárokszállási Fogadó a két nap folyamán disznótoros ételek garmadával kényezteti a vendégeket. A látogató kipróbálhatja kézügyességét a hurkatöltésben, sőt remek receptekkel gazdagodva térhet haza, az állattartó tanyára betérőket pedig humoros játékokba vonják be.
Az adventi csendesebb, várakozással teli időszak november 26-tól december 11-ig tart. Ekkor már minden az adventi várakozás és az ünnepi készülődés jegyében zajlik: gyertyamártás, adventi koszorúkötés, karácsonyfadíszek készítése. Az ünnepi édesség, a mézeskalács is terítékre kerül, a helyben sülő édességből nemcsak kóstolni, de díszíteni és elvinni is lehet. A lámpás tárlatvezetéseken a karácsonyi ünnepkört járják körbe és a séta végállomása az istállóban berendezett betlehemes jelenet. A lakóházakban nemcsak a kemence, hanem a megfázás és egyéb panaszok elűzésére szolgáló fűszeres gyógyteák melegítik fel a didergő látogatót.
Téli nyitva tartás:
2011. november 5-december 11. (szombat-vasárnap), 10-16 óráig
2012. február 4-március 25. (szombat-vasárnap), 10-16 óráig