Hűsítő programok a szentendrei Skanzenben

Zene

A különleges időjárási viszonyokhoz alkalmazkodva a szeptemberig tartó aktív hétvégéken hűsítő programokkal várják a látogatókat és a táborozókat a Skanzenben. A sütés-főzés és hagyományos népi ételek elkészítése helyett a múzeumba telepített régi gyümölcsfajták ? nyári rétesalma, bőralma, mirabolán szilva, penyigei szilva - illatos példányainak kóstolójára hívják a látogatókat. A Nagyanyáink konyhatitkai program keretében megismerkedhetnek a gyümölcsök tartósításának módjaival is.   

 
Az extrém meleg különleges aktualitást ad a Skanzen egyik kedvelt programjának, a Gyógynövényiskolának. "A számos alkalmazási lehetőség közül mindenkinek a figyelmébe ajánlom a frissítő, házilag is elkészíthető levendula arctonikot vagy a kövirózsa nedvét, amely a rovarcsípés enyhítésére kínál gyógyírt" - mondta Kecskés Noémi, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum sajtóreferense. A hűsítő italok közül ezúttal a citromfűből készült teát és mentaszörpöt ajánlják a vendégeknek - tette hozzá a sajtóreferens.     
 
A vízimalom működésének megismerése mellett a látogatók bekapcsolódhatnak a Víz kvíz nevű vetélkedőbe, amely a takarékos vízfelhasználással és a mindennapi piperével ismertet meg, vagy a Falusi mosoda című programba, ahol a folttisztítás és mosópor nélküli mosás titkaiba lehet bepillantani.       
 
A szabadtéri néprajzi múzeum árnyékos ligetei mellett a Skanzen autentikus, olykor fél méter vastag falú épületei biztosítanak kellemes hűvöst.