Kézműves kiállítás és gasztronómiai fesztivál Varsányban

Zene

(MTI) ? A négynapos programban lesz ételkóstoló és viseletbemutató, de a kovácsmesterséget vagy a fafaragást is kipróbálhatják a látogatók ? mondta Varsány polgármestere. Pintérné Kanyó Judit elmondta, hogy a rendezvény nemzetközi kézműves kiállítás megnyitásával kezdődik. Nógrád megyei, ragyolci és füleki kézművesek termékeit mutatják be, köztük szalma- és rongybabákat, hímes tojásokat, népművészeti babákat, kerámiákat, csuhékat, hímzéseket, horgolásokat, kovácsolt termékeket és fafaragásokat.
    

Az Élő népművészet, településünk hagyományai című pénteki program keretében lesz viseletbemutató, babakészítés és hímzés, a közösségi házban pedig helyben előállított sajtot és mézet lehet vásárolni.
    
A Tájak, ízek, kultúrák elnevezésű fesztivált hatodik alkalommal rendezik meg szombaton, ekkor varsányi menyecskék kínálják majd a palóc gasztronómia ? a helyszínen, kemencékben és katlanokban készülő ? remekeit.
    
Vasárnap a Kézművesportán várják a vendégeket, ahol a varsányi Király Bálint a kovácsmesterség rejtelmeibe, a nógrádsipeki Kanyó Balázs pedig a fafaragás művészetébe avatja be az érdeklődőket.
   
A polgármester közlése szerint a Kézművesportát szombaton adják át. A régi parasztházat 2008-ban vásárolta meg a Nógrád Turizmusáért Egyesület: az épület lesz a megyei falusi vendéglátók és a megyei kézműves egyesületek székhelye, valamint a kézművesek alkotóháza is. A portán két vendégszobát és két, különböző foglalkozásokra alkalmas műhelyt alakítottak ki, az 50 fő befogadására alkalmas nyitott színben pedig kemencével is lehet dolgozni.
A három egyesület és a varsányi önkormányzat közösen rendezi a programot, amelyen a község lengyel, szlovák, román és bajor testvértelepüléseinek képviselői is részt vesznek.