Kossuth-kiflivel is emlékeznek az emlékezőkre

Zene

A múzeum a tárgyi emlékek bemutatása mellett nagy súlyt fektet a gasztronómiai hagyományok felelevenítésére. E törekvést mutatja, hogy már szerveztek mézeskalács-készítő, illetve fánksütő bajnokságot és az idei a harmadik Kossuth-kifli sütő verseny.
 

kossuthkifli_bynosaltyhu.jpg
 Kossuth-kifli
 
A Kossuth-kifli annak idején Pozsonyból indult hódító útjára, és diós és mákos változata ma is pozsonyi kifliként szerepel a köztudatban. Egyik változata mandulával készült, és az 1840-es években az országgyűlések alkalmával fedezte fel magának Kossuth Lajos ezt a süteményt, amit aztán népszerűsége növekedése nyomán róla neveztek el. A képviselőket akkoriban Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében falatozás, borozgatás, nassolás segítette hozzá a napi viták utáni lehiggadáshoz. Így kaptak rá a pozsonyi kiflire is.
 
Részletes program
Helyszín: Görög Templom Kiállítóterem (2600 Vác, Március 15. tér 19.)

11.00 órától Gyülekezés a Görög Templom Kiállítóteremnél
11.30  Március 15-e megünneplése - hagyomány és történelem
Forró Katalin történész, mb. múzeumigazgató előadása
Közreműködik: Füspök Anna népdalénekes
12.30 A versenyre sütött Kossuth-kiflik leadási határideje
13.00 A III. Országos Kossuth-kifli sütő verseny értékelése
11.00 - 13.00 Folyamatos múzeumpedagógiai program gyermekek számára - kirakózás, színező, énektanítás -
A foglalkozást vezeti: Kis Bernadett kulturális szervező, múzeumpedagógus