Márton-napi vigasság a sóstógyógyfürdői skanzenben

Zene

 

(MTI) - Páll István, a skanzen igazgatója elmondta: Szent Márton ünnepe évszázadok óta a libás ételek és az új bor körül zajlik, s így lesz ez a múzeumfalu rendezvényén is.    

 
A népszokás réges rég úgy tartotta és tartja ma is, hogy Márton napján - november 11-én - következtetni lehet az eljövendő év jólétére, vagy ínségére, az emberek egészségére, az időjárására, s Márton az éppen kiforrt "új bornak is a szent bírája". A mondás úgy tartja: "aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik". S minél többet eszik valaki, annál erősebb lesz, s ellenáll minden kórnak. A lúd mellcsontja pedig jelzi az időjárást, ha fehér színű, akkor hosszú, havas tél jön, ha pedig barna, sáros időszak ígérkezik. Az is népi szentencia, hogy ha Márton napján hó esik, enyhe lesz a tél, ha nem, akkor meg hideg évszak várható. S amennyiben a lúd jégen jár, akkor karácsonykor sárban, vízben tocsog majd.    
 
Páll István tájékoztatása szerint a nyírségi múzeumfaluban gazdag lesz a libás ételek kínálata, a libatepertőtől a libazsíros kenyéren át a sült libacombig sokféle étel megkóstolható lesz. A tepertő és a libazsíros már a bejáratnál várja az érdeklődőket, új borral öblíthetik le, hogy kellően megalapozhassák az egész napos "erőevést".     S persze lesznek tréfás vetélkedők is, így liba-szépségverseny, bájgúnár és buta liba viadal, sőt még lúdtoll-fosztás is. A téli falusi foglalatosságokat is megismerhetik a vendégek, így a stoppolást, üvegfestést és a betűvetést. Tanulmányozhatják a bodnárok mesterfogásait is.
   
A sóstógyógyfürdői skanzenbe ezúttal is több ezer nézőt várnak a szombati, 10 és 15 óra közötti Márton-napi vigasságra.