Népi iparművészeti textilekből nyílik kiállítás Békéscsabán

Zene

 A kép illusztráció
(MTI) - Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, a kiállítás szervezője elmondta: pénteken lesz az első olyan országos konferencia, ahol a textiles szakma valamennyi képviselője részt vesz. Jelen lesznek csipkeverők, hímzők, vászon- és gyapjúszövők, ruha- és nemezkészítők. A szakmai fórum fő témája a népművészeti motívumok és a népviseletek továbbéltetése a 21. században.
 
Beszámolt arról, hogy a hazai előadók mellett norvég és szlovák népi iparművészek beszélnek saját tapasztalataikról a magyar képzőművészeknek, ismertetik hagyományápolási módszereiket a több száz éves motívumok újragondolásáról és átültetéséről a modern korban használatos anyagokra. 
 
A konferencia alkalmából pályázatot írt ki a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület. A konyhai és ebédlő textíliák, valamint a viseletek és kiegészítők kategóriában összesen 1532 alkotás érkezett, a zsűri válogatása alapján a kiállításon 868 minősített alkotás szerepel. A Munkácsy Mihály Múzeumban 675 textília tekinthető meg, a Munkácsy Emlékházban 193 viselet és kiegészítő látható március 23-ig. A tárlaton vajdasági és szlovákiai magyar népművészek is bemutatkoznak.
 
Hosszú évek óta Békéscsaba ad otthont a textiles népművészeti szakmai fórumnak és kiállításnak, amelyet kétévente rendeznek meg. A megye népművészete számára fontos a gazdag textiles hagyományok őrzése, hiszen szlovák, német, román és szerb kultúra keveredik, és ez a térségre jellemző egyedi motívumvilágot hívott életre - tette hozzá Pál Miklósné.