Népi lakodalom a Hungarikum faluban

Zene

(MTI) - Több hónapos tárgyalássorozat és ötletelés után hoztuk létre a Hungarikum falut az FVM által felügyelt Új Magyarország Vidékfejlesztési Programmal (ÚMVP) közösen - mondta el Szép Fruzsina. A Sziget programigazgatója hozzátette: egyhektáros területen kívánják megmutatni mind a magyar, mind a külföldi közönségnek az ország "régióit, sokszínűségét, gasztronómiai kultúránkat, finom borainkat, pálinkáinkat, népi játékainkat, különféle hagyományőrző együtteseinket".
 
 
Neupor Zsolt, az FVM Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője megjegyezte, az ÚMVP egyik fő célkitűzése a vidéki életminőség javítása, és ennek hangsúlyos eleme a falusi turizmus ösztönzése: "ennél jobb alkalom nincs is, hogy megmutassuk, vidéken nem az unalom várja a fiatalokat" - emelte ki. A szakember elmondása szerint a program másik központi eleme a helyi termékek piacra juttatása, a Hungarikum falu látogatói pedig a szilvalekvártól kezdve a borokon keresztül a kézműves termékekig megismerhetik, mit tud nyújtani a vidék Magyarországa.
 
 
A lakodalom az a közös motívum, ahol a népi hagyományok összességét a legjobban meg lehet mutatni, ezért a szervezők erre a témára fűzték fel az idei rendezvényt - emelte ki.
 
 
"Minden nap más-más tájegységet mutatunk be" - fűzte hozzá Szép Fruzsina; délutánonként 5 órakor indul a lakodalmas menet zenével körbesétálva a Szigeten, de a fő témához számos helyszín is kapcsolódik: többek között a kontyoló, a mézeskalács-sütöde, a lakodalmas szekér és lakodalmas ház, ahol minden este 11-től táncház várja a vállalkozó kedvűeket.
 
"Tegnap nemcsak a sátorban, hanem körben a füvön is mindenütt táncoltak az emberek" - számolt be az első tapasztalatokról a programigazgató. A Hungarikum falu szerda délután valóban megtelt a többnyire külföldi látogatók tömegével: a többek között német, francia, olasz és holland fiatalok örömmel próbálták ki az olyan népi játékokat, mint a méta, a csülközés, a gólyaláb vagy a süttülülü, ültek be hajfonásra vagy kóstolták meg a magyar gasztronómia remekeit, így a kakasherepörköltet, a ludaskását vagy a sokác babot.