Véget ért a Magyar Divat & Design Ügynökség által 2020 tavaszán indított első design LAB inkubációs program, melyben hét gyártó-tervező páros kapott támogatási keretet megálmodott termékeik megvalósításához.

A hat hónapos gyártási folyamatot követően több mint negyven különleges, nemzetközi színvonalú, szériaérett termék született, például a porcelánmázzal borított lámpakollekció, az otthon kényelmét biztosító irodai bútorcsalád, az ergonómiailag tökéletesre fejlesztett szék vagy az intelligens kutyaház, amely hiánypótló termékként jelenhet meg a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) gyártásfejlesztési stratégiai pillérjének első állomásaként valósította meg a design LAB inkubációs programot,

melynek elsődleges célja a szektor szereplői közötti sikeres kollaborációk előmozdítása, valamint a hazai gyártói háttér erősítése és korszerűsítése volt. Mindezek mellett a program a gyártásfejlesztésre, az iparág versenyképességének növelésére és az ágazat exportjának ösztönzésére kívánt hatással lenni. Az MDDÜ az ágazati visszajelzéseket figyelembe véve, a VIA (Valorisation de l’Innovation dans l’Ameublement) francia dizájnintézet együttműködésével dolgozta ki az első design LAB programot.

A pályázatra, illetve a programot megelőző Speed Dating kapcsolatépítő rendezvényre is hatalmas érdeklődés mutatkozott, összesen 43 tervező-gyártó páros nyújtotta be jelentkezését, akik közül hét páros kapott támogatási keretet termékeik megvalósításához. A hat hónapos kivitelezési folyamatot az MDDÜ gyárlátogatásokon keresztül kísérte figyelemmel, a program végén pedig minden páros prezentálta az elkészült kollekciójának darabjait.

A szériaérettség kiemelten fontos szempont volt, hiszen ez képes igazi stabilitást nyújtani a gyártók és tervezők számára.

Az Árkossy Bútor Kft. és Horváth Máté együttműködésének köszönhetően létrejött LOOP Bútorcsalád 12 különböző funkciójú, formatervezési szempontból egyedülálló, innovatív termékből áll. A tervezés során fontos szempont volt számukra a fenntarthatóság, így többek között újrahasznosított, valamint hulladékanyagot használtak.

LOOP

A Varkoly Fiai Kft. és Horváth Máté a MATCH moduláris ülőgarnitúra családot alkották meg, amelynek egyik különlegessége a kárpitozáshoz alkalmazott, PET-palackokból készült szövet és a párnák töltőanyaga, amely a gyártás során keletkezett habhulladékból állt össze.

MATCH

A Micro-Licht Világítástechnikai Stúdió Leits Miklóssal működött együtt a Hommage lámpacsalád megalkotásánál. A projekt során olyan különleges elemeket használtak, mint az egyedileg készülő fényvető korong vagy a porcelánmáz a lámpák felületén.

Hommage

A Rotte Kft. és Kele Sára a Tangens Office Home irodabútorcsalád fejlesztésén dolgozott, és közös munkájuk révén 15 különböző, modulárisan összerakható, légies irodabútort alkottak. A bútorok az otthonokban kialakított home office környezeti komfortját hordozzák.

Tangens Office Home

A Balaton Bútor Kft. Lakos Dániel tervezővel kiegészülve valósította meg a TILES széket, amely egy teljesen új karakterű, síkokból és poligonokból építkező formaalkotáson alapul. Az ergonómiailag tökéletesre fejlesztett székek többszörösen görbült felülettel rendelkeznek.

TILES

A Tilia 2002 Bt. és Ulmann István olyan intelligens kutyaházat alkottak, amely funkcionális, esztétikus és önfenntartó is egyben. A létrehozott termék a Pet Flat nevet viseli, innovációs értéke pedig vitathatatlan, hiszen alkotásukat többek között napelemmel, külső és belső kamerával, valamint rejtett világítással látták el.

A POSITION Collective által tervezett és az Úri Lux Kft. által megvalósított BERRI lámpacsalád megformálásának kiindulópontja a portfóliófejlesztés volt, az inspirációt pedig a hóbogyó növény adta. A termékek különlegessége a kivitelezés során használt egyedi faformáknak, valamint üvegpigmenteknek köszönhető.

BERRI

– Elképesztő volt látni, hogy a megvalósítás során egyre nagyobb szerepet kapott a fenntarthatóság, legyen szó újrahasznosított textilekről vagy PET-palackok feldolgozásáról. A gyárlátogatások alkalmával folyamatosan figyelemmel kísértük a megvalósításhoz vezető lépéseket, hat hónap elteltével pedig bátran kijelenthetjük, hogy olyan magas minőségű, szériaérett termékek születtek, amelyek esetében kivétel nélkül megfigyelhető a funkcionalitás és az esztétika kiváló ötvözése – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

Az MDDÜ nemcsak a termékek fejlődését, hanem azok utóéletét is támogatni kívánja,

ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több hazai és – amennyiben a vírushelyzet engedi – nemzetközi kiállításon, valamint dizájnplatformon jelenhessenek meg a design LAB során született kiváló alkotások, ezzel is biztosítva a nemzetközi exportot és a széles körű láthatóságot. A programban részt vevő párosok munkáját méltatja továbbá az is, hogy a VIA francia dizájnintézet felajánlotta, hogy a termékeket bemutathatják a Paris Design Weeken, ami egy kivételes lehetőség.

Nyitókép: BERRI. Képek forrása: MDDÜ