A kisgyermek álmában megvalósul minden vágya. Ébredés után is érzi „szárnyait”, mert álomképe révén hisz a csodákban. Így szól a történet, melyben hátrányos helyzetű gyermekek gondolatai válnak valósággá Guessous Mesi és zenésztársai tolmácsolásában. A Kicsi hős című dal videóklipje végre látható a Junior Prima díjas énekesnő új, Átváltozás − Sorsok & Dalok című albumáról.

A Kicsi hős című dal nem egy emberi sorsot ölel fel, hanem egy egész osztállyal több hónapon keresztül zajló munkafolyamat eredménye.

Mesi 2010-18 között a Lord Yehudi Menuhin hegedűművész nevéhez fűződő multikulturális MUS-E (Musique-Europe) programon tartott művészetterápiás jellegű foglalkozásokat hátrányos helyzetű gyermekeknek, egészen saját kisgyermeke születéséig. A résztvevő általános iskolák alsó tagozatos gyerkőcei minden héten, órarendbe ágyazva kapják a MUS-E órákat. Aktív alkotóművészekkel találkozva a közös alkotás révén létrehoznak valami újat, miközben olyan gyógyító folyamatok indulnak meg bennük, amelyek segítik a lelki egyensúly fenntartását, helyreállítását.

Mesi kicsi alkotótársai legbensőbb gondolataikat súgták meg a művésznek, amelyek mind a változás témaköréhez kapcsolódtak.

Beszéltek neki vágyaikról, kívánságaikról: ők miben változnának, a környezetükben milyen átalakulásokat szeretnének, valamint tágabb vonatkozásban, társadalmi szinten és a világban milyen átalakulásokra vágynak.

A kívánságokat leírta és osztályozta.

„A dal fő motívumainak kiválasztása során figyeltem arra, hogy mik azok a gondolatok a gyerekek részéről, amelyek engem is inspirálnak, mint énekest és lendítenek előre a dal megírásában. De a realitás talaján maradva is értékeltem az összegyűjtött anyagot.

Így a gyerekek világa és az én gyermeki énem találkozása ez a dal.”

A Kicsi hős – hasonlóan több dalhoz az albumon egy több dalegységből álló sorozat része. A dalban a saját szövegek és dallamok mellett az indiai zenei hagyomány tükröződik, ami egy tamil és egy hindi népdal dallamain keresztül köszön vissza. Különlegesség még, hogy a dalban Mesi mellett az osztály egyik tagjának, Sarkadi-Szabó Kristófnak a hangját is hallhatjuk, aki az Átváltozás-klipsorozat első darabjában (Lüktet a lét) is szerepel édesanyjával.

Az ÁtváltozásSorsok & Dalok című album a Tom-Tom Records gondozásában december elejétől elérhető. A 15 dal nagy része különleges alkotási folyamaton keresztül született: az énekesnő által készített és diktafonra felvett, több héten át zajló interjúsorozatok alapján. Peremhelyzetben élő gyermekek és felnőttek értékes belső gondolatai válnak zenévé Mesi és zenésztársai művészi megfogalmazásában. A dalok központi gondolata a pozitív irányú változás, átváltozás, ahogy Ő fogalmaz:

„Átváltozás hídján járva együtt jutnak szebb világba,
Így változunk át hősökké, pillangóvá, hercegnővé.”

Zenészek: Arif Erdem Ocak (gitár), Guessous Mesi (ének, bağlama), Kertész Ákos (wavedrum), Ölvedi Gábor (frame drum, handpan), Tóth Szabolcs (szitár).
Partnerintézmény: MUS-E Magyarország
Interjúalanyok: a budapesti Vörösmarty Mihály Általános Iskola egyik alsó tagozatos osztálya (osztályfőnökök: Miklósvölgyiné Andrea, Wisinszky Alexandra)
Videó: Szőts Fruzsina (animátor), Sin Olivér (operatőr)
A klip az NKA támogatásának köszönhetően valósult meg.  

Kiemelt kép: Raffay Zsófi fotója