Az életet átszövik bizonyos jeles évfordulók vagy többévente ismétlődő kiemelkedő alkalmak. A hazai textilművészet ünnepi időszakát a háromévente megrendezett nemzetközi triennále jelenti, amely arra is alkalom, hogy a szakmai zsűri kiemelje a legkülönlegesebb műalkotásokat, és díjak átadásával jutalmazza őket. Ez a megmérettetés nem kis kihívást jelent a textilművészek számára, különösen a nemzetközi mezőnyben.

A Szombathelyi Képtár felújított épületében elsőként a textilművészet kapott bemutatkozási lehetőséget. A nemzetközi élvonal alkotói és a hazai tervezőművészek generációi vannak jelen itt szövött, hímzett, hurkolt vagy varrott alkotásaikkal. Kiváltképpen fontos esemény egy triennále azon fiatal művészek számára, akik elsőként mutatkozhatnak be idén. A triennále seregszemle és fórum egyszerre, ahol számos fontos kapcsolat szövődhet, ami a művészi pálya alakulása szempontjából kulcsfontosságú lehet.

Roskó Mária és Fülöp Tünde
Fotó: MANK/Nagy Zoltán

Az ötvenéves múlttal rendelkező, nemzetközileg elismert rendezvény hagyománya, hogy öt kategóriába – fal- és tértextil, textildizájn, miniatűrtextil, zászló és szalag – sorolva mutatják be a legjobb magyar és nemzetközi textil- és öltözéktervező művészek legújabb művei. Így a tárlatban is felosztva láthatók a Fal- és Tértextil, a Textildesign, a Miniatűrtextil, a Zászló és a Szalag szekciókba sorolt textilművek. Ezeken belül a szakmai zsűri több mint húsz művet díjazott.

Fülöp Tünde textiltervező művész a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. különdíját nyerte el fal- és tértextil kategóriában. Elmondása szerint fiatal művészként számára a bemutatkozás lehetősége ezen az eseményen komoly előrelépést jelent a szakmai útján. A Szombathelyen megrendezett nyári seregszemle jól összefoglalja, hol tart ma a magyarországi és külföldi textilművészet, és össze is kapcsolja egymással a képviselőit.

„A Textilművészeti Triennálén két kategóriában is indultam. Az Életem fonala című munkámért a szakmai zsűri díját nyertem el. Hét létrából álló textilkompozícióm a mesterszakos diplomamunkám alapját jelenti. Mivel az ember életútja folyamatos sodrásként fogható fel, a kiállítás koncepciójába is jól illeszkedik a munkám” – mondja Tünde.

Az Életem fonala című tértextil a képtárban látható kiállítás egyik emblematikus műve, amely komplexitásával kiemelten kapcsolódik a sodrás tematikájához mind a technikát, mind a folyamatos cselekvéssel jellemzett létezést illetően.

„A pszichológia nagyon közel áll hozzám, ezért Erik Erikson Életünk nyolc szakasza című elméletének gondolatait próbáltam textilbe álmodni. Az általa meghatározott nyolc életszakaszból hetet jelenítettem meg a térbeli munkámban. A csecsemőkortól a serdülőkoron át a felnőtté válásig ível a gondolatmenet; az öregséget egyelőre kihagytam, mivel azt még nem éltem meg. Tapasztalataimat és érzéseimet is belefoglaltam a művembe. A létrákat alternatív szövőkeretként értelmeztem, mindegyik más és más életszakaszt jelenít meg. A létra szimbolikája ezenkívül a művészeti és a privát életre jellemző asszociációkat hordoz magában, hiszen sokan szeretnénk felemelkedni, egyik szintről egy magasabb másikra jutni.

Erikson szerint minden életszakaszban krízist élünk meg, ami továbbsegít minket a következő szintre. Például csecsemőkorban ősbizalom alakul ki az anya és a baba között, ami a későbbiekben meghatározza a kisgyermek világhoz fűződő viszonyát. Majd az identitás kialakulásának szakasza, a függetlenedés következik, és így tovább.

Fotó: Unger Tamás

A létrákkal azokat az énerőket ábrázoltam, amelyek segítenek az egyes életszakaszi krízisek át- és megélésében. A színek jelentése és a különféle hurkolási struktúrák, szövési technikák ezekre a megélésekre utalnak. Például a sárga az autonómia, a kék a bizalom, a zöld pedig a megnyugvás színe. A mű komplexitásának érzékletes megjelenítése kilépést jelentett számomra a korábbi komfortzónámból.”

A sodrás fogalma a kiállítás címének és koncepciójának megfelelően technikai és gondolati értelemben is szerepet kap a tárlaton felvonultatott munkákon. Lehengerlő az anyagbeli változatosság, ami szabályosan magával sodorja a nézőt a nagyszabású függesztett tértextilek, a festményszerű kompozíciók, a miniatűr, bravúros megoldású művek vagy az öltözékek között. A sodrás fogalmából kibontakozó jelenségek sokszínűsége a textilművészet kivételes lehetőségeiben és az alkotóművészek egyéni szempontrendszerében mutatkozik meg. A kiállítás látogatói átfogó képet kaphatnak a kortárs textilművészet aktualitásairól.

A tárlat augusztus 29-ig látogatható a Szombathelyi Képtár kiállítóterében.

További díjazottak:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Díját fal- és tértextil kategóriában Richter Sára Jel című alkotása nyerte el.

Richter Sára: Jel (részlet)
Fotó forrása: alkotomuveszet.hu

A Magyar Művészeti Akadémia Díját fal- és tértextil kategóriában Csókás Emese Repülés című alkotása kapta.

Csókás Emese: Repülés
Fotó forrása: MMA

A Magyar Művészeti Akadémia Díját textildizájn kategóriában Szűcs Blanka RE-CLOTHES I–II című öltözékkollekciója lett a legjobb.

A Magyar Formatervezési Tanács Díját fal- és tértextil kategóriában Berecz Vanda Feel című térobjektje vehette át.

Berecz Vanda: Feel
Forrás: MMA

A Polgár Csaba-díjat fal- és tértextil kategóriában Kiss Katalin Átkelő című alkotása érdemelte ki.

Kiss Katalin: Átkelő
Forrás: MMA

A Rózsa Anna Alapítvány díját fal- és tértextil kategóriában Láng-Miticzky Katalin Színek és ritmusok sodrásában című alkotása nyerte el.

Láng-Miticzky Katalin:Színek és ritmusok sodrásában (részlet)

Bihari-Bakodi Szilvia a Nagano Goro Miniature Textile Award 2021 díjat kapta Pályák című művéért. 

Bihari-Bakodi Szilvia: Pályák

Szombathely megyei jogú város díját fal- és tértextil kategóriában Bocz Bea nyerte el Tengerkert című munkájával.

Nyíri Katalin a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének díját vehette át szalag kategóriában Személyes partitúra – Molto Vivace című alkotásával.

Nyíri Katalin: Személyes partitúra – Molto Vivace
Forrás: MMA

Csíkszentmihályi Réka Árral szemben című alkotását a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének Díjval ismerték el zászló kategóriában.

Kovács Móni, a Komonka márka alapítója és tervezője Az év textildesignere 2021 díjat nyerte el.

Fotó: Nagy Jácint

A Vas Megyei Közgyűlés díját fal- és tértextil kategóriában Rónai Éva nyerte el Lassú víz partot mos című munkájával.

Tóth Magdolna Kórus című térobjektjét a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének díjával jutalmazták fal- és tértextil kategóriában.

Pázmány Judit Az év textilművésze 2021 díjat nyerte el, amelyet a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kuratóriuma ítél oda kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészi munkáért.

Pázmány Judit az elmúlt években textilből és drótból készült szoborszerű installációi az Örvény című műben teljesedtek ki a Sodrás téma elvont és egyben tárgyszerű, nagyvonalú megjelenítésével. 

Pázmány Judit: Örvény
Fotó: Nagy Zoltán

Orbán Anna-Mária Kék ritmus című alkotásával a Szombathelyi Képtár díját nyerte el.

Orbán Anna-Mária: Kék ritmus

Ardai Ildikó, Kecskés Ágnes és Málik Irén, a szombathelyi textilbiennálék és -triennálék ötven éve alatt a legtöbbször részt vett művészek bronz emlékplakettjét kapták, amelyet Kékesi Gábor szobrászművész készített.