Átadták a Szép Magyar Könyv 2008 díjakat és a Hermész-díjat

Irodalom

(MTI) - Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója beszédében felidézte, hogy először a Magyar Bibliofil Táraság szervezett Szép Magyar Könyv versenyt 1929-ben. A mustra később 1952-ben indult újra; a könyvipar államosítása következtében kialakult tömegtermelés miatt a tipográfiai színvonal romlott, a Szép Magyar Könyv verseny ezt a tendenciát akarta megtörni.
A díjátadón megjelent Hiller István oktatási és kulturális miniszter is, aki elmondta, hogy az MKKE által 2007-ben kidolgozott Márai-program "nem maradhat papiros", ezért együttműködést kért és ajánlott a könyvszakmától a program megvalósításához. A miniszter elmondta: a tervezet létrehozásához a Nemzeti Kulturális Alap átalakításától vár forrásokat.
 

jankovicsmarcell_kubassekjanos_dkoko20090604028.jpg
Jankovics Marcell Kubassek Jánosnak adja át az elismerést

Jankovics Marcell rajzfilmkészítő, könyvillusztrátor, a Szép Magyar Könyv 2008 verseny főzsűrijének elnöke elmondta: idén összesen 50 kiadó pályázott 115 könyvvel. Örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a legtöbb nevezés az ismeretterjesztő művekből érkezett, ugyanakkor sajnálattal állapította meg, hogy bár a legtöbb gyerek tankönyvek formájában találkozik először könyvvel, mégis e termékek "esztétikumával van a legtöbb probléma".

Szépirodalmi és ifjúsági kategóriában két díjat ítélt oda a zsűri. Az egyik elismerést Sebastian Brant A bolondok hajója című kötete kapta, ami a Borda Antikvárium gondozásában jelent meg, a másikat L. Simon László Japán hajtás című könyve, amely a Kortárs Kiadó és a Fiatal Írók Szövetségének közös kiadása.
 
Az ismeretterjesztő kiadványok közül hármat díjazott a zsűri: az Alexandra Kiadónál megjelent Kalotás Zsolt Kőrös-Maros Nemzeti Park című kötetet, Kubassek János Útkeresők - Magyar utazók és földrajzi felfedezők című könyvet a Kossuth Kiadó gondozásában és Mandel Róbert Magyar népi hangszerek című kötetét, amely szintén a Kossuthnál jelent meg.
 
Tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában díjat kapott az Új Magyar Athenas című kötet, ami az Alexandra Antikvárium gondozásában látott napvilágot.
A művészeti könyvek, albumok közül a Pet'R Kovács Péter című kötet kapott elismerést; a könyv a T-ART Alapítvány és Noran Kiadó gondozásában jelent meg.
 
Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke különdíját Kubassek János Útkeresők - Magyar utazók és földrajzi felfedezők című könyve kapta, Bajnai Gordon miniszterelnök különdíjával - amelyet Hiller István adott át - Gyurgyák János Magyarország története képekben című kötetét jutalmazták. Az Antall József  Emlékdíjjal az idén az Alexandra Antikvárium által megjelentetett Magyar Athenas című kötetét ismerték el.
Hiller István az Oktatási és Kulturális Minisztérium alkotói különdíjait Kaszta Móninak, a Vince Kiadó gondozásában megjelent 31 gondolat című kötet tartalmi és formai megalkotásáért, valamint Major Lajosnak a Kerekes Gábor-Baki Péter Megfigyelések (Observations) című, a Magyar Fotográfiai Múzeum által megjelentett kiadvány létrehozásáért ítélte oda. Demszky Gábor főpolgármester személyesen adta át különdíját Bános Tibor A pesti kabaré 100 éve című könyvéért, amely a Vince Kiadónál jelent meg.
 
A Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány különdíját Tótfalusi István Meseország lakói című kötete kapta, ami a General Press Kiadónál jelent meg. A Tamás László Emlékdíjat a család által legjobbnak tartott könyvborítóért az idén a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent Ligeti György-Marczi Mariann-Nádler István Nádler/Ligeti című kötet címlapjáért Lőrincz Anna kapta.
 
A közönségdíjat az idén is a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a Veszprém Városi Művelődési Központ kiállítása látogatóinak szavazata alapján ítélték oda az Új Magyar Athenas kötetnek.
 

hilleristvan_kuruczdora_dkoko20090604029.jpg
Kurucz Dóra, a Magyarország története képekben című kötet tervezője veszi át a díjat

Gyermekkönyvek kategóriában két oklevelet is kiosztott a főzsűri: Cseh Katalin Sárkánykórus című könyvét (Móra Könyvkiadó) és Tótfalusi István Meseország lakói című kötetét díjazták. A tankönyvek közül oklevelet kapott Fűzfa Balázs Irodalom 12 - érettségi központú irodalomkönyvek műszövegekkel című könyve, valamint a Nemzeti Tankönyvkiadó kiadványa, Kereszty Péter-Nagy Balázs-Nemerkényi Antal-Sárfalvi Béla Lakóhelyünk a Föld című kötete.

Oklevelet kapott ismeretterjesztő könyvek kategóriájában Bános Tibor A pesti kabaré száz éve, Gyurgyák János Magyarország története képekben, Haarberg Orsolya és Erlend Haarberg Lappföld című kötete (Alexandra Kiadó) és az Athenaeum Kiadó Nemzeti Olvasókönyv című könyve. A tudományos művek közül Katona Renáta, Kovács G. János, Papp-Váry Árpád, Sáfrány Zsuzsanna Arculat és identitás című kötetét (Activium Kommunkiációs Tervezőiroda) és Az  erdészeti felsőoktatás 200 éve I-III. című, három kötetes könyvet (Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara) ismerték el oklevéllel. Oklevelet nyert a művészeti könyvek közül Ligeti György-Marczi Mariann-Nádler István Nádler/Ligeti című kötete, Lóránt Attila-Kálloy Molnár Péter Ablak az égre című könyve (The Explorer International Kft.) és Somlai Tibor Tér és idő című kötete.
 
A facsimile, reprint és adaptált kiadványok közül csak egy mű kapott oklevelet: Stefan Bollmann Az olvasó nők veszélyesek című kötete, amely a Scolar Kiadónál jelent meg.
 
Hiller István miniszter két könyvesboltnak adományozott Hermész-díjat; a minőségi könyvesboltoknak járó elismerést az idén a budapesti Libri Árkád Könyváruház és a szombathelyi Family Center Líra Könyváruház kapta.