Benedek István Gábor bemutatja Artúrt

Irodalom

(MTI) - Egy kiemelkedő képességű orvos kalandos és jelképes sorsáról szól a könyv, sajátos XX. századi történet, szociológiai és etikai krónika - összegezte legújabb regényét a szerző, Benedek István Gábor.

 
A főhőst, Fábián Artúrt a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert vette magához a szegedi orvosi egyetemre a 40-es években, mert a zsidó törvények miatt másutt nem tanulhatott volna. Még a diploma előtt az útja a szerbiai hegyek közé, Borba vezetett: mint munkaszolgálatos bányászta a követ, és építette sok ezer társával együtt a vasutat a bori rézbányáktól - a németek tervei szerint - Belgrádig.
 
Jugoszláv partizánok azonban rajtaütöttek a táboron, sok rabtársával együtt csatlakozott hozzájuk, így lett segédorvos a partizánkórházban. Kiemelték, és Josip Broz Titóhoz vitték. Artúr pszichiáternek készült, és így ki tudta gyógyítani a főparancsnokot az álmatlanságból, közben jó barátok lettek. A háború végén visszament Szegedre, megismerkedett Vas Zoltánnal, aki a szovjet hadsereggel érkezett Magyarországra, és a kommunista párt megbízásából élelmezési kormánybiztos lett. Artúrt mint kiváló német tudással rendelkezőt megkérte, vállalja el a cigarettacsempészetet Budapest és Bécs között, ezzel gyarapítsa a pártkasszát.
 
A fiatalembert 1947 decemberében a jugoszláv nagykövetség meghívta, vegyen részt Tito budapesti látogatásának programjain. A vasútállomáson Tito azonnal fölismerte, odament hozzá, és szívélyesen beszélgetett vele. Ez lett Artúr veszte, mert az ÁVH hamarosan elvitte, börtönbe csukták, majd Recskre szállították - ítélet nélkül. Sztálin halála után a volt jugoszláv partizánokat, 12 férfit a bábolnai állami gazdaság egyik majorjában különítették el.
 
A tábor teljes föloszlatása után Artúr visszakerült Pestre, lediplomázott, feleségül vette egyik évfolyamtársát, s az akkori szokás szerint vidékre helyezték őket, különböző településekre. Az 1956-os forradalmat magyar bányászküldöttség orvosaként egy fekete-tengeri üdülőhelyen élte át. Hazatérve a lipótmezei elmegyógyintézet egyik osztályának vezetését kapta meg. Artúr különleges sorsa váratlan tragédiába torkollott - foglalta össze a szerző a könyv rövid tartalmát.
 
Az író egy kérdésre azt válaszolta, hogy kötetének bemutatója azért lesz a Szlovák Intézetben, mert ő Tótkomlóson nőtt fel szlovák, magyar, szerb, zsidó közösségben. A komlósi tóra című könyve is azokról az évekről szól. Az Artúr című regényének cselekménye pedig valóságos történeten alapul, édesapjának a barátja volt a fiatalember.