Europoetica Sacra - nemzetközi költészeti fesztivál Budapesten

Irodalom

(MTI) - "Tudatosan törekszünk arra, hogy a költészet határait kitágítva több műfaj, sőt ebben az évben már több tudományág szempontjait kölcsönhatásukban mutassuk meg" - mondta Orbán György, a négynapos fesztivál rendezője, a könyvesház vezetője a sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere is.
    Orbán György felidézte: a "kicsiben indult" kezdeményezésnek óriási lökést adott 2005-ben a József Attila-centenárium. Ekkor vált a fesztivál nemzetközivé, mert a rendezvény alapgondolata szerint "a poétikai határok nem esnek egybe a politikai határokkal" - tette hozzá.
    Az Europoetica Sacra névre keresztelt idei programsorozat a szakralitás és a kortárs művészet kapcsolatát kívánja bemutatni színházi produkciókon és költői esteken keresztül - utóbbiakon angol, francia, cseh, magyar, német, román, spanyol poétákkal találkozhatnak az érdeklődök.
    Először rendezik meg a Nyelvhatáron című konferenciát, amelyen a nyelvi-kulturális határok jelenségét művészek és tudósok, hazai és külföldi költők, műfordítók irodalmárok együttesen vizsgálják. A szervezők a konferencia elsődleges céljának azt tekintik, hogy határokon átívelő fórum szülessen.
    A fesztivál fontos helyszíne a Bakáts téri templom, ahol március 30-án Isten tenyerén címmel Varjú Olga színművész és Balogh Zsolt orgonaművész ad műsort József Attila "istenes és kevésbé istenes" verseiből. Ugyanott tartják másnap, március 31-én Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő és Szamosi Csabolcs orgonaművész estjét.  
    Orbán György az utóbbi rendezvény kapcsán megjegyezte: Tolnai Ottó a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program képviseletében vesz részt a fesztiválon, a Ráday utca pedig e projekt "budapesti kirakatává" szeretne válni.  
    Április 1-jén, a Szent Erzsébet év alkalmából, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös produkcióként a Harmonia terrena című misztériumjáték várja a közönséget.
    A rendezvényt több intézmény, így a British Council, a Cervantes Intézet, a Cseh Centrum, a Francia Intézet, a Goethe Intézet, a Lengyel Intézet, az Olasz Intézet és a Szlovák Intézet is támogatja.