Háború és Béke Vurstli

Irodalom

Nehéz volna felsorolni, hány ötlet született már arra, hogy az irodalom valamilyen népszerű médiumon keresztül közelebb kerüljön az olvasókhoz. Az ötletek között voltak eredetiek és erőltettek egyaránt, de tény, hogy ezek nélkül a széles közönségtől egyre távolabb sodródó szépművészet már rég ide-oda csapódó szellemhajó volna.
  Az ötletek sorában most itt egy újabb, ami az előzetesek alapján szellemesnek és sikergyanúsnak tűnik: Szikszai Rémusz kezdeményezésére a Művészetek Völgyében, Pulán július 30-augusztus 5. között (elsősorban "bárkás") színészek és ismert irodalmi személyiségek közreműködésével irodalmi dínomdánom zajlik majd Háború és Béke Vurstli néven.

crop1_szikszairemusz.jpg
Szikszai Rémusz

  - Tavaly, ahogy a Völgyet bejártam, elgondolkodtatott, mennyi árus van mindenfelé - mesélte Szikszai Rémusz. - Rájöttem, hogy az egész életünk ilyen: színes pultokon, hangzatos reklámokkal kínálnak mindent. Arra gondoltam, miért ne lehetne ugyanezt tenni értékes művészeti alkotásokkal is? Az alapötlet az volt, hogy Pulán a nap egy bizonyos szakában bemegyek az ABC-be, és mindenkinek, aki egy bizonyos terméket - mondjuk felvágottat - vásárol, azt mondom, hogy ma ehhez az áruhoz ingyen jár egy vers, amit ott helyben el is mondtam volna. De közben valahogy a látómezőmbe került a vurstli, mint a szórakoztatás egy különös válfaja, és az eredeti ötlet módosult.

  Az öt sátorban zajló eseménysorozat gerincét egy kezdéstől zárásig tartó folyamatos felolvasás alkotja, amelynek során Tolsztoj Háború és békéjét hallgathatja meg a közönség. Innen ered a rendezvény elnevezése, és az ötlet, hogy a vurstlit beharangozó televíziós spot középpontjában is az őszszakállú Lev Nyikolajevics álljon.
  A tervezett program pedig valóban színes és kavalkádszerű, akár egy nem annyira irodalmi vurstliban. Az egyik helyszín az interaktivitásé lesz képmutogatással, játékokkal, a Ki itt belépsz... sátor pedig erőgyakorlatokkal kecsegtet. Aki vállalkozik rá, Thomas Mann-, Proust- és más súlyos műveket emelhet. Bevállalósoknak való a Gonditerem, ahol gyékényen kemény gondolatokkal birkózhat a próbát tevő. Ugyanitt a Honfoglaló mintájára irodalmi jellegű játék folyik majd.
  A negyedik sátorban a celluloidnak köszönhetően nem csak megnézheti a szórakozni vágyó a magyar irodalom kiválóságait, de fotózkodhat is velük. Természetesen színház is várja az irodalombarátokat, és egy külön sátor - szépművészet ide, vagy oda, sejthetően ez lesz az egyik legnépszerűbb -, ahol erotikus versek hangzanak majd el.