Irodalmi és történelmi munkák a Honterus Antikvárium aukcióján

Irodalom

(MTI) A legtöbbet, 800 ezer forintot a Magyar Korona országai történetének, földrajzi, képzőművészeti, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyainak, közművelődési és közgazdasági állapotának enciklopédiájáért, a 24 kötetes Magyarország vármegyéi és városai sorozatért kérik. Azért csak ennyit, mert néhány lap és térkép hiányzik egy-egy kötetből ? mondta el Gregus István, az antikvárium tulajdonosa. A hibátlan sorozatért 1-2 millió forintot is megadnak. 
    

Páratlan történelmi dokumentum az 1956-os forradalom napjainak sajtója: egy történész professzor gyűjteményéből kerülnek az aukcióra budapesti és vidéki lapok októberi és novemberi számainak egybekötött példányai 30-30 ezer forintos kikiáltási áron. Licitálhatók például a Népszava, a Magyar Nemzet, a Szabad Ifjúság, a Kis Újság, a Magyar Világ vagy az Irodalmi újság, a Kisalföld, a Petőfi Népe, a Fejér Megyei Néplap és a Szabolcs-Szatmári Néplap akkori számai. Egy dosszié tartalmazza az MTI belföldi híreinek piros csíkos, bizalmas kiadását az október 23. és november 3. közötti időszakból, összesen 176 gépelt (rotázott) oldalon ugyancsak 30 ezer forintért. Egy korabeli, orosz feliratos gyűjtőmappa 291 röplapot tartalmaz, három későbbi reprodukált lap kivételével eredeti, jó állapotú darabokat. Az antikvárius tudomása szerint a professzor ezeket éjjel vagy a harcok lecsendesültével saját maga gyűjtötte össze az utcákon. Ez a tétel 130 ezer forintról indul.
    
Az antik anyagból kiemelkedik Bayer János természettudományos, tudományelméleti munkája, a Filum Labyrinthi, vel cynosura seu Lux Mentium (Az elmék vezérfonala). Az 1663-ban Kassán kiadott könyvért 70 ezer forinttól lehet ajánlatot tenni. 
    
Kolozsváron 1698-ban M. Tótfalusi Kis Miklós nyomdájából került ki Verbőczi István "Az Magyar és Erdély Országnak három részre osztott Toerveny Koenyve", amelyért 140 ezer forintról indul a licit. Látványos lap az 1838-as pest-budai jeges árvíz korabeli ábrázolása az alatta lévő gót betűs német nyelvű szöveggel az árvíz történéseiről. Goehring világeseményeket tárgyaló enciklopédiája litográfiákkal és szöveges leírással, térképpel tájékoztatja olvasóit az 1855-ös lipcsei kiadású művében. Bár csak 20 ezer forintot kérnek Lakatos Károly Az erdei szalonka és vadászata című 1904-es kötetéért, a ritka, szép példány az aukció egyik vonzó tételének ígérkezik.