Konferencia a szakkönyvkiadásról

Irodalom


szakkonyvek.jpg
Érdemes őket lefordítani magyarra?
 (MTI) - Minderről Harsányi László, a szakkönyvkiadást idén mintegy 250 millió forinttal támogató Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke hétfőn Budapesten beszélt. A 78. Ünnepi Könyvhét zárónapján a tan- és szakkönyvek kiadásáról rendezett szakmai fórumot azért szervezték, mert az ágazat helyzetét, csökkenő központi támogatását aggasztónak tartják a szakemberek.
  
Harsányi László kifejtette: a modell működéséhez évente legalább 1 milliárd forintra van szükség. A modell erényének nevezte, hogy nem "véletlenszerűen" támogatja egy-egy könyv kiadását. Jelezte ugyanakkor, hogy az ebből a szakkönyvekre jutó arány komoly alku kérdése, mivel át kell gondolni az egyre inkább idegen nyelvre épülő szakkiadványok magyar nyelven történő megjelenésének szükségességét.
 
A modell bevezetésének feltétele a törvénymódosítás, amelynek alapján az NKA befizetői köre bővülne, magasabb járulékot fizetnének, így az NKA által szétosztható, kulturális célra fordítandó támogatás összege mintegy 2-3 milliárd forinttal nőne.
 
Gellériné Lázár Márta, a Napvilág Kiadó főszerkesztője úgy vélte, hogy gazdátlanság jellemző az amúgy is gyenge lobbitevékenységet folytató tudományos és szakkönyvkiadásra. Ismertetése szerint a terület csak támogatásokból tartható fenn, mivel "világtapasztalat" szerint nyereséges nem lehet. A magyar nyelvű szakkönyvkiadás szükségességét megkérdőjelező gondolatokkal kapcsolatban leszögezte, hogy ennek ellentmond a határon túli magyar nyelvű oktatás ösztönzése. A vidéki könyvterjesztés megoldatlan, ezért is ideje lerakni egy digitális szakkönyvesbolt alapjait.
 
A szakkönyvkiadók "eladhatnák magukat", főbb kutatási témáik szerint egy-egy múzeum, egyetem, minisztérium köré csoportosulhatnának - vetette fel Hernádi Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia képviselője.
 
Almási Éva, az Enciklopédia Kiadó vezetője arra figyelmeztetett, hogy "végtelen szomorú következményei" lehetnek a magyar szakmai nyelv elsorvasztásának, amelynek veszélyét a döntéshozók egyelőre nem ismerik fel. Szerinte a szakkönyvkiadóknak érdekvédő szakmai egyesületbe kellene tömörülniük.