Könyvtárfejlesztés indult a Magyar Táncművészeti Főiskolán

Irodalom

 

(MTI) - "Az egész tanévet az évforduló ünneplésére szántuk. Egy művészeti felsőoktatási intézmény történetében hatvan év jókora kor. Szerintem fantasztikus fejlődésről adhatunk számot az első, Városligeti-fasorbeli néhány szoba óta" - mondta el Szakály György rektorhelyettes. Ebben a tanévben készült el a színházterem bővítése, a színpad alapterülete egyébként megegyezik az operaházéval. Több ezer darabos a jelmeztáruk, a tantermeik pedig olyan magas színvonalúak, amelyet a külföldi vendégeik mind elismernek. 
    

A központi épület pincéjében igen gazdag, sokrétű könyvtári anyagot - szakmai kiadványokat, diplomamunkákat, de szépirodalmat - is tárolnak. A helyből adódóan meglehetősen rendezetlenül - részletezte Szakály György, de a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében januárban elindíthatták a főiskolai könyvtár fejlesztését. 
 
"Közkönyvtárnak számít a gyűjtemény, ezért is fontos, hogy elinduljon a digitalizálás. Jelenleg az anyag leltározásánál tartunk, majd az egységes digitális katalógusrendszert készíttetjük el. A könyvtár a mostani tanácsterem épületébe kerül, a digitalizálás után bekapcsolódhatunk a könyvtárközi kölcsönzési hálózatba. Remélhető, hogy a munka az év végére elkészül" - fűzte hozzá.
    
Szakály György személyes véleménye és az itteni oktatás alapfelfogása szerint a növendékeknek elemi szükségük van a könyvtárra, hiszen a Rómeó és Júlia vagy Otelló tökéletes megszemélyesítéshez elengedhetetlen az irodalmi alapmű és a kor ismerete. 
    
Szükséges a könyvtár az intézmény történetének folyamatos és tudományos igényű dokumentálása is, hiszen nem tettek le arról, hogy főiskolából egyetemmé váljanak. 
    
Tervük, hogy házi múzeumot hozzanak létre, amelyben a főiskolán végzett nagy táncosok, itt dolgozó koreográfusok, tanárok emlékeit bemutassák. Valamit kezdeniük kell a rossz állapotú Kazinczy utcai épülettel is, talán egyfajta ingatlancserével.  "Nem hagyhatom említés nélkül, hogy milyen fájdalmas számomra előbb ifjú Nagy Zoltán, majd Jakabné Zórándi Mária rektor halála, hiszen a fejlesztési elképzeléseket együtt dolgoztuk ki. Mari ötletét már nélküle valósítottuk meg, emléktáblát avattunk a tanév elején, amelyen minden előző iskolavezető és neves mester nevét feltüntettük" - idézte fel a rektorhelyettes. 
    
A szakmai nap arra is alakalom, hogy 61 adományozót is köszöntsenek, akik széket vásároltak a színházteremben. Nevüket kis táblán jelzik a székeken.