fbpx

A lemúr visszatér

 Károlyi Csaba
 
 
Bár hivatalosan még meg sem jelent, mégis az ÉS-Kvartett történetének legmagasabb pontszámát érdemelte ki Garaczi László Arc és hátraarc című regénye. Az író ?lemúr-vallomásainak? sorába illeszkedő, szám szerint harmadik ilyen jellegű írása ugyanis csak a könyvhétre jelenik meg, ám az ÉS-Kvartett időről időre összeülő kritikusai szerkesztői korrektúrapéldányok segítségével már a megjelenés előtt meghozták döntésüket az új könyvet illetően. A Károlyi Csaba szerkesztő, kritikus moderálásával az Írók Boltjában megrendezett beszélgetésen Gács Anna író, kritikus, Bárány Tibor filozófus, kritikus és Szilasi László író, kritikus, irodalomtörténész közösen igyekezett pontosan megindokolni, hogy miért is ért  el kiemelkedően magas pontszámot Garaczi legújabb műve.
 
 Károlyi Csaba, Gács Anna, Szilasi László és Bárány Tibor beszélget
 
 
Mivel az író 1995-ös Mintha élnél és 1998-as Pompásan buszozunk! című regényeiben az Egy lemúr vallomásai 1., illetve 2. alcímmel jelezte a folytatás lehetőségét, várható volt, hogy idővel trilógiává terebélyesedik a sorozat. A harmadik részre ? az első két kötet közti néhány éves periódussal szemben ? közel 12 évet kellett várni, de ahogy azt a mellékelt ábra (az ÉS-Kvartett majdhogynem egyöntetűen pozitív véleménye) is mutatja, megérte. A maximális 10 pontot egyedül Gács Anna ítélte meg a regénynek, aki szerint a mű ambíciója és a megvalósult írás tökéletes összhangban van egymással. Izgalmas és jó találkozásnak tartja, ahogy az ?önéletrajz kulisszáit? használó sorozat eszköztára a férfivá érés és a katonaság témájával párosul. A különböző férfi- és katonaságmítoszok, illetve e kettő kapcsolata válik a kritika tárgyává, ezáltal kevésbé ideologikus, mint a hasonló témával foglalkozó írások ? vélte.
 
 Gács Anna

A beszélgetés résztvevői közül többen is pozitívumként említették a regényszöveg reflexiónélküliségét, hozzátéve, hogy ha mégis felüti fejét a reflexió, csakis ironikusan. Szilasi László a szerző egy korábbi humoros megjegyzését továbbgondolva ?rendszerváltás-trilógiának? nevezte a három regény egymásutánját, míg Gács Anna szerint akkor már inkább a szocializmus trilógiája, hiszen azt a korszakot követi végig, amelybe az író beleszületett. A lemúr visszatérő motívumát  bevallása szerint Károlyi Csaba nem érti egészen, nem tartja elég kidolgozottnak, Bárány Tibor viszont teljes mértékben követhetőnek nevezte ezt a ?félmajmot?, visszajáró szellemet, amely magában hordozza a társadalom ironikus olvasatát.

 
Gács Anna úgy gondolja, hogy a trilógia harmadik részének poétikája leginkább a szerző 2006-ban megjelent MetaXa című regényével hozható összefüggésbe. Az említett három regény Garaczi László pályájának is egyfajta lenyomata: Szilasi László szerint az írásmódok változása adja ki az életrajzot. A regény ?klasszikusabban megszerkesztettnek tűnik, miközben ugyanolyan elvetemült, mint a korai szövegei? ? érzékeltette a regény ?garacziságát?.

A rovat további cikkei