A Magvető az év kiadója

Irodalom

(MTI) - Idén tizedszer adták át az MKKE szakmai díjait, ezúttal 35 kiadóra érkezett szavazat az egyesüléshez tartozó kiadók részéről.
 
Kocsis András Sándor, az MKKE elnökhelyettese a díjátadást megelőzően elmondta, hogy némileg változtattak az eddigi kategóriákon, hiszen az év kereskedője helyett idén először az év könyvesboltját ismerték el.
   
Az év kiadója díjat Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó igazgatója vette át Kocsis András Sándortól, a második helyezett megosztva az Európa Kiadó és a Kalligram Kiadó lett, a harmadik pedig a General Press Kiadó. (Tavaly az Európa nyert a Kossuth és a Magvető előtt.)
   
Az év vidéki könyvesboltja versenyben 45 üzletre érkezett szavazat az MKKE-ben, a legtöbb a váci Líra könyvesboltra. Második a miskolci Géniusz könyvesbolt lett, a harmadik a szentendrei Líra könyvesbolt.
   

irokboltja_megnyito_bytsd.jpg
 Írók boltja
 
Az év fővárosi könyvesboltja az Írók boltja lett, második a Libri Mammut könyvesbolt, a harmadik pedig a Millennium Könyvesház.
    
Szintén vasárnap a könyvfesztiválon adták át a Budai-díjakat, amelyeket az oktatást, nevelést legjobban segítő könyvért, illetve hangzóanyagért évente ítélnek oda; idén már nyolcadik alkalommal volt díjkiosztó. "Bár a kimutatások szerint az elmúlt tíz évben 8-10 százalékkal visszaesett Magyarországon a könyvolvasók száma, a szépirodalmi, valamint a gyermek- és ifjúsági könyvek iránt ismét nő az érdeklődés" - emelte ki Ötvös Zsolt, a II. kerületi önkormányzat vezető főtanácsosa, aki a polgármester nevében nyújtotta át az elismeréseket.
   

Budai-díjat kapott a Nálatok nőnek-e még égig érő paszulyok? című kétkötetes mesegyűjtemény, amely egy növény- és földműveléshez kapcsolódó meseíró-pályázatra beérkezett legjobb amatőr munkákat tartalmazza. Mint Osváth László, a Móricz Zsigmond Gimnázium három tanárából álló zsűri elnöke kiemelte, a Föld Napja Alapítvány által kiadott két kötet nemcsak remek írásai, esztétikus külseje, hanem öko-szemlélete miatt is különleges.

   
Szintén Budai-díjat vehetett át a Petőfi Irodalmi Múzeum, amelynek a Kelettől Nyugatig - Mesélő térképek című interaktív cd-jét ismerték el. A kiadvánnyal a Nyugat folyóirat szellemiségének hátterével lehet kreatív módon megismerkedni.
   
A Budai-díjak idén Szalay Pál képzőművész alkotásai voltak.