A magyar kultúra napja -Könyvtárlat az OSZK-ban

Irodalom


szechenyi_konyvtar_byoszkhu.jpg
 

(MTI) A hat alkalomra tervezett programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett Márai-programba beválogatott könyvek köré szerveződik. Az érdeklődők ritka kiadványokat tekinthetnek meg, valamint rendhagyó történelem- és irodalomórákon vehetnek részt.

 
A program csütörtökön az OSZK kórusának fellépésével kezdődik fél négykor, majd a könyvtár alapítójának, gróf Széchényi Ferencnek a levelezéséről szóló kötetet mutatja be Deák Eszter és Zvara Edina szerkesztő. Rózsa Mária kutató gróf Széchenyi István halálának sajtóvisszhangjáról tart előadást.
 
Fél öttől Szigethy Gábor irodalomtörténész beszél Kölcsey Ferenc irodalmi és tanulmányírói munkásságáról, valamint Széchenyi István életútjáról, megvalósult terveiről. Tíz perccel öt óra után Sebestyén Márta népdalénekes és Andrejszki Judit szoprán, a régizenei élet emblematikus alakja ad újévköszöntő koncertet. Műsorukban a kora középkor dallamai és József Attila-versmegzenésítések is szerepelnek.
 
A közlemény kitér arra is, hogy január 19-én egy napig megtekinthető lesz Erkel Ferenc autográf Himnusz-lejegyzése is, amelyet 1880 körül írt négyszólamú vegyeskarra. Kiállítanak továbbá Széchényi Ferenc könyvtárlapítását üdvözlő leveleket, valamint a programhoz kapcsolódó műveket is. Az intézmény látogatása ezen a napon ingyenes lesz.