Megkezdődött a Kaleidoszkóp versfesztivál

Irodalom

Kinizsi Ottó

Kinizsi Ottó és Németh Kristóf, Lutter Imre fesztiváligazgató társaságában, nyilvánosan újrakezdte a versmondás Guinness rekord-kísérletét, ezzel hivatalosan is megkezdődött a 10. Kaleidoszkóp nemzetközi versfesztivál Budapesten. (Csaknem nyolcórás versmondás után szombaton Kinizsi rosszul lett egy korábban megkezdődött versmondó világrekord-kísérlet közben.)

 
A Magyar Versmondók Egyesülete már az első nap impozáns programokról gondoskodott. A Kalamajka a Kísértések című produkcióval lépett színpadra, a Csíksomlyói Passióból mutattak be részleteket. A versművészeti szeminárium kisszínpada műhelyprodukciót mutatott be Nem találok szavakat magamra címmel. Kilin Ildikó előadóművész a Csodakék álom elnevezésű előadóestjével lépett fel, a temesvári színház pedig a Ködszurkáló monodrámának magyarországi premierjével lepte meg a közönséget. Barta Mária Violának, a Miskolci Nemzeti Színház művészének pódiumi estjét követően a Kaláka zenekar adott koncertet, este pedig megnyílt az Első Magyar Versszínház, a Momentán Társulat, a Rubophen Versíró verseny és a Versmondók közös produkciójaként.
 
A Kaleidoszkóp hetén 16 előadóest és monodráma, 17 performansz, 12 vers- és világzenei koncert, 5 mozgásszínházi előadás és non-stop versmondás várja a Merlinben a színház, a költészet és a zene rajongóit. Budapest belvárosában egy hét alatt 192 hivatásos és nem hivatásos művész lép fel, a versenyprogrammal párhuzamosan zajló Guinness-rekord kísérlettel együtt 3862 vers hangzik el a legkülönbözőbb formában, önállóan vagy darabba, koreográfiába, zenébe csomagolva.
 
Esténként sztárok, közismert művészek kulturális csemegéit láthatják az érdeklődők. Kedden Lackfi János, Heidl György lép fel, Lovasi András zenekarával eddig sosem játszott dalokat ad elő. Szerdán Karafiáth Orsolya művészbarátaival, Kovács Patríciával és a Lidérc együttessel mutat be zenés performanszot.  A csütörtök az erotikáé: a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatói Györei Zsolt rendezésében az Udvariatlan szerelem című obszcén trubadúrokból álló esttel, Eszenyi Enikő és Darvas Ferenc pedig A gyönyörben nincs középút című nagysikerű előadóestjével csábítja az érdeklődőket.
 
Szombaton a Csillagszálló és a Versmondó folyóirat egy hajléktalanokból álló verszenekart mutat be, vasárnap pedig Németh Kristóf és Kinizsi Ottó Kultilevel marketing elnevezésű premierében buzdítja az embereket versek szerzésére. 
 
A programról bővebben a www.versfesztival.hu olalon olvashatnak az érdeklődők.
 
Korábban: