Megnyílt a Szent István Társulat új könyvesboltja Budapesten

Irodalom


erdopeterD__FO20071129015.jpg
Erdő Péter

(MTI) - Az idén először megrendezett, Magyar katolikus kultúra napjai elnevezésű, háromnapos programsorozat nyitó eseményén a bíboros a beszédében elmondta: a keresztény könyvkiadás, ahogy a tömegtájékoztatás is, ha hittel cselekszik, az evangélium terjesztését szolgálja, "a krisztusi missziós parancs teljesítését jelenti".

   
Erdő Péter megemlítette, hogy a magyar katolikus kultúra ott kezdődött, hogy leírták a hitbeli tartalmakat. A katolikus megújulás pedig talán a legnagyobb, döntő lépést azzal tette, amikor Telegdi Miklós, a Nagyszombatban élő esztergomi általános helynök megvásárolt egy nyomdát Bécsben, azt elhozta Nagyszombatra, amivel megkezdődött a katolikus könyvkiadás. Ezt követte a magyar jezsuita nyomdák beindítása - jegyezte meg. Nem véletlen, hogy ma a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Széchényi Könyvtár és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttesen dolgozik azon, hogy a nagyszombati jezsuita könyvkiadás teljes történetét feldolgozza - mutatott rá. A bíboros beszédében kitért arra, hogy a Szent István Társulat a legrégibb folyamatosan működő magyarországi könyvkiadó, ezért "sajátos hagyományoknak is az örököse".
   
Farkas Olivér, a Szent István Társulat ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy könyvklubjuk mintegy 14 ezer tagot számlál, s rajtuk kívül is több tízezer rendszeres vásárlójuk van. A társulat indította el 1992-ben a Szent István Könyvhetet is - jegyezte meg. Mint mondta, a katolikus kiadványok mellett forgalmazzák más egyházak köteteit is az ökumenizmus jegyében.