Nemzetközi irodalmi fesztivál kezdődött Kárpátalján

Irodalom

A fesztiválon az ukrán irodalmárok mellett a Kárpátaljával szomszédos országokból, így Magyarországról érkezett szerzők vesznek részt. A meghívottak szerda este az ungvári bábszínházban a Kárpátalja maga köré gyűjti a barátait címmel irodalmi esten vesznek részt, amelyen fiatal kárpátaljai költők mutatkoznak be.
    
A fesztivál vendégei találkoznak a magyar tagozatokkal is rendelkező Ungvári Nemzeti Egyetem és Ungvári Közművelődési Főiskola diákjaival, konferenciát tartanak az ukrán írószövetség helyi székházában. 
    

munkacs_var.jpg
A munkácsi vár

Csütörtökön az írók és költők Munkácsra látogatnak, ahol találkozón vesznek részt a magyar óvodapedagógusokat és tanítókat is képző Munkácsi Tanítóképző Főiskola diákjaival és tanáraival, majd felkeresik Fegyir Potusnyak szülőfaluját, az Ilosvai járásban található Oszát.
    

Az 1910-ben született Potusnyak a kárpátaljai ruszin-ukrán irodalom egyik legkiemelkedőbb alakjaként ismert. A Kárpátalján néprajzkutatóként is számon tartott, gimnáziumi, majd 1960-ban bekövetkezett haláláig egyetemi tanárként dolgozó alkotó számos lírai és prózai mű szerzője. Irodalmi munkásságának középpontjában a kárpátaljai ruszin parasztság életének osztályharcos szemléletmódú ábrázolása állt.
    
Pénteken az irodalmi fesztivál vendégeit, köztük a magyarországi résztvevőket, Kaiser László és B. Horváth István költőket Ungváron fogadják Kárpátalja megye vezetői.