A Quasimodo költőversenyt szeptemberben rendezik

Irodalom


salvatore_quasimodo.jpg
Salvatore Quasimodo

(MTI) - A 19. alkalommal megrendezendő költőversenyre a pályázók az idén is két magyar nyelvű, kiadatlan és más pályázaton még nem díjazott verssel nevezhetnek. A pályázatokat május 31-ig kell eljuttatni a balatonfüredi polgármesteri hivatal címére. Az elsődíjas költemény idén is elnyeri  a Nobel-díjas olasz költőről elnevezett Quasimodo-emlékdíjat és a 400 ezer forintos ösztöndíjat. A zsűri a fődíjon kívül más díjakat is kiadhat. 
 

A Bertha Bulcsú Emlékdíj pályázata idén is meghívásos, azaz ismert írókat kérnek fel a részvételre; az 5-10 kéziratoldal közötti terjedelmű, eddig még nem publikált és nem díjazott írásokat szintén a füredi polgármesteri hivatal címére kell eljuttatni, ennek határideje augusztus elseje. Az irodalmi riportoknak - hűen Bertha Bulcsú munkásságához, aki "balatoni ember" volt és számos novellája, riportja szól a tóról, az ott élőkről - a Balaton természeti és kulturális értékeit, valamint a térség mai állapotát, sajátosságait és gondjait kell bemutatniuk. 
 
Az idei év az üdülővárosban az évfordulók jegyében telik, s ez lesz jellemző a Quasimodo költőversenyre is. 150 éve született Rabindranath Tagore, Nobel-díjas indiai költő, akinek emlékszobája van a füredi szívkórházban, fát ültetett a parkban, s a város legszebb tóparti sétányát róla nevezték el. Megünnepli a város Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját is, s az olasz egység megteremtésének 150. évfordulóján - március 17-én - pedig nagyszabású rendezvényeket tartanak Füreden. 
    
Dante Marianacci, a Bécsi Olasz Kultúrintézet igazgatója, a Quasimodo Alapítvány kuratóriumának tagja arról a tervről számolt be, hogy szeptemberben elültetnék a költők fáját a parkban. Mint mondta: minden évben meghívnának Füredre egy ismert olasz költőt, akinek "erkölcsi kötelezettsége" lenne egy verset írni, s azt márványtáblára vésve elhelyeznék a "költők fájánál". Szerinte évek múltával a fát körbe vennék az olasz lírikusok verses márványtáblái, s mindez tisztelgés lenne egyben az olaszok Nobel-díjas, nagy költője, Salvatore Quasimodo emléke előtt is. 
    
Az igazgató közlése szerint a költőverseny gálaestjén mutatják be Salvatore Quasimodo fiának, Alessandro Quasimodo előadóművésznek a könyvét is, amelynek valószínűleg az lesz a címe, hogy Négyszemközt apámmal.