rushdiedszzs20071129001.jpg
Fotó: MTI

(MTI) - "Mindig nagyon érdekes megtapasztalni, hogy egy kötetnek milyen a fogadtatása, hiszen a közönség nem mindig azt veszi észre benne, mint amit az író eredetileg elképzelt" - mondta Salman Rushdie, utalva arra, hogy legutóbbi, Sálímár bohóc című kötetét a szerelemről és a bosszúról írta, míg az olvasók többnyire a terrorizmusról szóló történetként értelmezték.

Salman Rushdie magyar nyelvű életmű-sorozatának elindítása alkalmából érkezett Budapestre. Az Ulpius-ház Kiadó a sorozat első köteteiként újra kiadta Az éjfél gyermekei, a Hárun és a mesék tengere, a Szégyen és a Mór utolsó sóhaja című könyveit, valamint legutóbbi regényét, a Sálímár bohócot, amely most jelent meg először magyarul.
A Sálímár bohóc keletkezéséről szólva Rushdie elmondta, hogy családja ugyan Kasmírból származik, és ennek szelleme érződik is a regényen, a könyvet azonban annak hatására írta, hogy dokumentumfilmet forgatott ott, és több kasmíri emberrel - többek között vándorszínészekkel - találkozott, akik ihletet adtak a történethez.