Szobrot állítottak Mikszáth Kálmánnak Székesfehérváron

Irodalom


mikszathfalva(sklabina)_100evehaltmeg_mikszathkalman_foto_1882_d_cim20100517033.jpg
Mikszáth Kálmán

(MTI) - A nagy palócról elnevezett utca egyik kis parkjában, számos környékbeli érdeklődő előtt leleplezett alkotás széleskörű társadalmi összefogás eredményeként készült el.

   
A mellszobrot a környék egyik társasházában élő Tóth Tamás amatőr szobrász - volt sárszentmihályi polgármester - formázta, kiöntését a székesfehérvári Nehézfémöntöde korábbi igazgatója - Szombatfalvy Rudolf - segítette, a talapzat pedig Nyakas Pál helyi kőfaragómester munkája.
   
Pénzért mindössze a szobor alapanyagát kellett megvásárolni, az ahhoz szükséges 240 ezer forintot a terület szocialista önkormányzati képviselője - Rockenbauer Lajos - finanszírozta az önkormányzat által biztosított képviselői keretéből.
   
Az avató ünnepségen Warvasovszky Tihamér szólt Mikszáth Kálmánról, a XIX- XX. századi magyar irodalom meghatározó egyéniségéről. A polgármester felidézte, hogy 1982-ben Székesfehérváron forgatták az író regényéből készült Különös házasság című film egyes jeleneteit, számos helyi statiszta részvételével.
   
Fejér megye székhelyén eddig csak egy utca viselte a nagy palóc nevét, így a civil kezdeményezés és összefogás eredményeként felállított szoborral adósságot is törlesztett a város.