Végh Attila: Az unatkozó angyal

Irodalom

   A Ráció Kiadó és az Írók Szakszervezete szeretettel meghívja Önt
   

Végh Attila
Az unatkozó angyal
   
című esszékötetének bemutatójára.
   
   A könyvet Fodor Miklós filozófus ismerteti (miután a szerző és Prágai Tamás bemutatták Az unatkozó angyal című performanszukat).
   A kiadó nevében köszöntőt mond: L. Simon László
   
   Az események betetőzéseként a közönség kötetlen beszélgetést provokálhat a szerzővel.
   
   A bemutató a Rátkai Klubban lesz (Budapest, VI. ker. Városligeti fasor 38), március 8-án, 17 órakor.
   
   További információk:
   www.racio.hu
   
   "Lehet költőien gondolkodni. Két és fél ezer év után - viszszaérezve a Szókratész előttiekhez - lehet ez újra természetes. Előtérbe kerülhet ismét a pillanat, amikor a "világon túli" valamilyen élmény keretében bejelentkezik. A személyes jelenlét nem száműzendő jelenség többé. E tűnődésmód metaforája: komótos és melankolikus séta a lélek mélyén "remegő" láthatatlan tó körül, melynek révén valami áttűnik onnan - ide. Valami, ami az egyetemes emberi és a személyes sorsot egyaránt újraírhatóvá és talán újraválaszthatóvá teszi.
   Végh Attila folytonos küzdelmet vív az emberi léttapasztalat nyelvi megragadhatóságával. Beszédmódja - melyben a klasszicitástól eredeztethető, civilizációba torkolló paradigma túllépésének igénye lüktet - éppen ettől válik költőivé. Költői filozofálása Y-t rajzol. Egyik ága létre nyitott, érzékeny jelenlét, másik ága metaforikussá hevített fogalomhasználat - e tekintetben Nietzschével rokonítható. E két ágat a fenomenológiai látásmód tartja feszült nyugalomban - e téren Heidegger iránymutatása érezhető.
   Az unatkozó angyal tizenöt esszéje a posztmodern kor egy-egy jelenségén keresztül az emberi lét alaprajza felé tekint. E pillantások révén az alaprajz mozgolódni kezd. Azt sugallja: a filozófia nemcsak tudomány, költészet is; nemcsak, ami kikövetkeztető, hanem az is, ami sugallt; nemcsak, ami mondható, hanem az is, ami beszéden inneni. Nem a szakma, hanem az eszmélő ember ügye." Fodor Miklós
   
   A megjelenés ideje: 2006, Bolti ár: 1800 Ft