Végső búcsút vettek Takáts Gyulától

Irodalom

Takáts Gyula

(MTI) - A ravatalnál Szita Károly, Kaposvár polgármestere Somogy megye, Tab, Balatongyörök és Kaposvár polgárai nevében azzal búcsúzott Takáts Gyulától, hogy életművét, gondolatait, eszméit, amelyet "királyi örökségként" hagyott az utókorra, megőrzik és tovább viszik.

 
Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság alelnöke a szervezet és az íróbarátok nevében búcsúzott a már életében klasszikussá vált költőtől, akit - méltatva irodalmi tevékenységét - a magyar költészet egyik mesterének nevezett.
 
Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke az irodalmi és szellemi élet köztiszteletben álló alakjaként emlékezett meg Takáts Gyuláról, aki "egy jeles költőnemzedék utolsó tagjaként fejezte be földi életpályáját". Nélkülük, a Nyugat harmadik nemzedékeként számon tartott költők nélkül nem lehet a magyar líráról érdemben szólni - hangsúlyozta.
 
A temetésen több százan vettek végső búcsút Takáts Gyulától, köztük több somogyi országgyűlési képviselő, valamint a Somogyhoz kötődő, nagybajomi születésű Boross Péter volt miniszterelnök.
   
A Kossuth-díjas, kétszeres József Attila-díjas poéta, Kaposvár díszpolgára, a Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke életének 98. évében, november 20-án hunyt el. Takáts Gyulát saját halottjának tekintette a kaposvári és a Somogy megyei önkormányzat, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság.