eldobott_szerelmek

Száz éve halt meg Ady Endre, és 40 éve alakult a Balaton zenekar, ami jó alkalmat ad arra, hogy a költő és a zenekar ?együtt lépjen színpadra” az első napon. Ady Endre megzenésített verseiből, valamint a zenekarra jellemző, szomorkás, sanzonos, vagy éppen rock & roll lüktetésű számaiból válogatva adnak koncertet a zenészek június 26-án.

Kollár-Klemencz László kamarazenekara másnap a teremtett világ megismerésének, az ember és természet felfedezésnek vágya által inspirált, Rengeteg című albumát viszi el a PIM-be, Ady Endre, és azt őt körülvevő jelentős nők romantikus üzenetváltásaiból, leveleiből, versekből és visszaemlékezésekből készült felolvasó színházi előadást pedig Balla Eszter, Hámori Gabriella, Trill Zsolt, Vecsei H. Miklós színművészek előadásában, Seres Tamás rendezésében láthatja a közönség Eldobott szerelmek címmel vasárnap.

kollar-klemencz-laszlo-rengeteg
Kollár-Klemencz László: Rengeteg

Július 3-án nyílik meg a PIM, a PIM-Kassák Múzeum és a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum gyűjteményeiből válogató André Kertész A kamera poétája című tárlat, amelyet a világhírű fotóművész születésének 125. évfordulója alkalmából rendeznek. A kiállításon 74 eredeti Kertész-fotót láthat a közönség, kiegészítve a művész leveleivel, képeslapjaival és a vele készült interjúkkal.

Az_elet_ertelme_Egypercesek_szaz_percben_R
Az élet értelme ? Egypercesek száz percben

Július 4-én Az élet értelme ? Egypercesek száz percben címmel Mácsai Pál színművész és Lukács Miklós cimbalomművész estjére kerül sor, amely az emberekben lévő és a körülöttük nem változó banális vagy groteszk dolgokra irányítja a figyelmet Örkény István örökzöld novelláin keresztül.

A PIM kertmozijában július 5-én Szász János Ópium ?Egy elmebeteg nő naplója című filmjét vetítik, előtte Kovács Gellért és a rendező beszélgetésére is várják a közönséget.

Szasz_Janos_Opium_Egy_elmebeteg_no_naploja
Szász János: Ópium ?Egy elmebeteg nő naplója

A fesztivál záróakkordjaként Chanson Elysée címmel Csemer Bogi és Kárász Eszter sanzonestjére kerül sor, akik ismert és ritkán hallott, sokat énekelt és újraértelmezett, klasszikus és modern francia sanzonokat játszanak majd.