Három szervezet működött együtt azért, hogy három KönyvMegállóval gazdagodjon Óbuda-Békásmegyer. Ki inspirálta Önöket a KönyvMegállók megalkotására, és miért volt szükség három félre a megvalósításhoz?
Nyugat-Európában már tíz éve működnek ilyen könyvszekrények, az ötlet onnan és a három szervezettől származott, mely végül 2012-ben meg is valósult. A fenntartó szerepében az önkormányzat anyagi támogatása ahhoz kellett, hogy a könyvmegállókat egyedileg, de egységes dizájnban készíttethessük el. A mi segítségünkre és a civil szervezet közreműködésére pedig az ellenőrzés, illetve a folyamatos feltöltés miatt volt szükség. Az egyes KönyvMegállók 300-300 könyvet képesek tárolni, ha pedig túlságosan kiürülnek, feltöltjük őket a különböző felajánlásokból. Mivel folyamatos őrzésre nincs lehetőség, és nem is lenne túl szerencsés egy ellenőr jelenléte, csak naponta nézünk rá a helyekre. Egyrészt figyelni kell arra, hogy a szekrények ne ürüljenek ki, másrészt a műszaki problémákat is orvosolni kell.
 
Honnan érkeznek felajánlások?
A könyveket az első feltöltéskor mind a három esetben az Óbudai Platán könyvtárba érkező könyvekből biztosítottuk. Az olyan könyveket tudtuk a megállókba eljuttatni, amelyekből már volt példányunk, vagy nem illeszkedtek a profilunkba. Ugyan célunk az, hogy ezek a KönyvMegállók a ?vigyél egy könyvet, hozzál egy könyvet? elv alapján önfenntartók legyenek, az indulás óta többször vittünk további köteteket. Sokan több doboz könyvvel érkeztek, majd csak egyet vittek el, de előfordultak olyanok is, akik többet vittek, mint amennyit hoztak. Bizonyára akadt olyan is, aki értékesítette az itt talált darabokat.
 
Szerencsére a felajánlásokból alkalmanként fel tudjuk tölteni a könyvespolcokat: kaptunk már könyvet kerületi íróktól és a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesületétől. Sokan közvetlenül a könyvtárat keresik fel, és ránk bízzák, hogy mikor helyezzük ki a köteteket. Nyolc hónap után elmondható: a könyvmegállók működnek, hoznak és visznek köteteteket az emberek. Esetenként előfordul, hogy az egyik nap szinte üres a szekrény, másnapra azonban ismét megtelik.
 
 

Az országban pedig több helyen be kellett zárni a hasonló könyvelosztókat éjszakára, mert azokat nem rendeltetésszerűen használták.

Mind a három könyvmegálló Békásmegyer egy-egy nagyon forgalmas területén található, minden szekrény sorsát egy szervezet felügyeli. Nálunk éjjel-nappal nyitva vannak a szekrények, szándékos rongálás nem történt. Persze előfordul, hogy újságot vagy tankönyvet helyeznek el ? ezeket figyeljük, és kivesszük, hogy ne szelektív szemétgyűjtőként használják a könyvszekrényeket.
 
Mekkora forgalmat bonyolítanak a könyvmegállók?
Mivel nem vagyunk folyamatosan jelen, ezt nem tudom megmondani. Amikor azonban a Sziget Fesztiválon kihelyeztük a később a III. kerületi Szent Lélek téren felállított harmadik KönyvMegállót, hatalmas sikert arattunk: 9 500 látogatóval büszkélkedett a szekrény, ott a környezetet babzsákokkal rendeztük be. A Szigetre az önkormányzat támogatásával vásároltunk köteteket, részben idegen nyelvű könyveket. Ott nem a cserére helyeztük a hangsúlyt, hanem arra, hogy az olvasás után mindenki hozza vissza a kötetét. Ugyanezt a könyvkölcsönző jelleget szeretnénk jövőre is érvényesíteni.
 
Terveznek hasonló könyvszekrényeket a kerület más pontjaira is?
Szeretnénk még több könyvmegállót létesíteni, illetve ötletként szintén felmerült, hogy a kerület játszóhelyeire kifejezetten gyermekkönyvek cseréjére alkalmas könyvmegállókat telepítsünk.
 
Az Aquincumi KönyvMegálló a Római tér 1. szám előtt, míg a Csillaghegyi KönyvMegálló a Mátyás király út 5-nél várja a könyvbarátokat Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Platán Könyvtár és a csillaghegyi KultúrMontázs Civil Egyesület jóvoltából. A Szigetről érkezett könyvszekrény a Szent Lélek téren található.