Ha bebizonyosodik az eredetisége, a Lauren Bacallnak dedikált festmény értéke akár az 54 millió dollárt is elérheti.

A Jackson Pollocknak tulajdonított festményt az Europol által koordinált bolgár és görög szervezett bűnözés elleni erők közös akciója során fedezték fel Szófiában. A rajtaütés során három görög és egy bolgár állampolgárt őrizetbe vettek, valamint további öt, eddig meg nem nevezett művész munkáit is lefoglalták.

A Novinite bolgár hírügynökség szerint az állítólagos Pollock-festményt átadták a bolgár Nemzeti Művészeti Galéria szakembereinek eredetiségvizsgálatra.

A vászon hátoldalán egy Lauren Bacall amerikai színésznőnek szóló dedikáció látható, amelyet, úgy tűnik, maga Pollock írt:

„Nagyon tehetséges és kedves barátomnak, Lauren Bacallnak ajánlom, boldog születésnapot”. Az üzenet 1949. szeptember 16-án kelt, ez volt Bacall 25. születésnapja. A színésznő neves műgyűjtő volt. Halála után művészeti és ékszergyűjteményének tételei 3,6 millió dollárért keltek el. A kollekció nem tartalmazott Pollock-festményeket.

Jackson Pollock képeit a festék csurgatásával, fröcskölésével, kaparásával hozta létre. 44 évesen halt meg közúti balesetben. A valaha aukción eladott legértékesebb Pollock-festmény, az 1951-ben készült Number 17 című kép 53 millió dollárért (a költségekkel együtt 61,2 millió dollárért) kelt el 2021-ben. A nyertes ajánlat több mint kétszerese volt a Sotheby's festményre vonatkozó becslésének.

Még drágábban kelnek el Pollock munkái a magánpiacon: 2016-ban a milliárdos Ken Griffin 200 millió dollárért vásárolta meg egy 1949-es festményét a DreamWorks alapítójától, David Geffentől.

A cikk forrásai itt, itt és itt olvashatók.

Nyitókép (illusztráció): Timothy A. Clary / AFP