Az első magyar űrrepülésnek emléket állító, Traubisodát szürcsölő figurákat felvonultató, Andrássy Gyula gróf sármját megörökítő, magyar versikéket is tartalmazó kártyák is szerepelnek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Szerencsés lapjárást! című kiállításán, amely az Első Magyar Játékkártyagyár alapításának 150. évfordulójára emlékezik.

Ami elsőre feltűnik: a falak szinte ki vannak tapétázva a különféle kártyapaklikkal, amelyek között vannak igazi ritkaságok is. Az első szekció az 1869-ben alapított Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulat remekeiből válogat. Ez volt az első üzem, amely a míves kártyaremeklések korát lezárva ipari mennyiségben és minőségben ki tudta elégíteni a polgári igényeket.

A most látható készletek közül a legkorábbi egyidős az alapítással: ez egy whist pakli, amelyet Ferenc József és Erzsébet Magyarország és társországa királyává és királynőjévé koronázása alkalmából metszett Tatzel Vilmos. A kőr királyon Ferenc József, a kőr dámán Sisi portréja köszön vissza. Salamon, Géza és Béla a másik három király lap, a dámák a metsző által rajzolt udvahölgyek, a bubikon pedig a kor legfontosabb grófjai, bárói állnak párban. 

E korai paklik közül igen különleges még az 1870 körül készült kínai-német képes készlet, amelyen asztrológiai szimbólumok, valamint német és kínai karakterek köszönnek vissza. Szintén ebből az időszakból származik az a győzedelmi kártya, amely a napóleoni háborúk hadvezéreinek, katonáinak és a jelentősebb csatáknak állít emléket. E pakli eredeti kiadója a lipcsei Industrie Comptoir volt 1815-ben, de 1840-től több magyar kártyakészítő is festette ezeket az alakokat, mintákat. Nagyon szép kivitelezésű az acélmetszéssel készített arcképes pakli is, amelynek ászain, alsóin és felsőin az Andrássy-Szlávy kormány tagjainak portréi láthatók. 

A Piatnik Nándor és fiai üzeme

Az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulat legnagyobb sikereit 1880-1890 között érte el. Ebből az időszakból származik többek között egy lembergi-képes kártya, egy német sorozatjelű, egyalakos pakli vagy a Leg finomabb magyar Salon Tarok Kártya is, amely egy életképekkel díszített néprajzi készlet.

Egy vitrin a gyár relikviáiból ad szép válogatást: látunk itt számlákat, árjegyzékeket, nagypolgári játékdobozt és kártyaprést is, valamint ebben a tárlóban szerepel az 1850-es bécsi rendelet is, amely szabályozta a játékkártyák gyártását és forgalmazását.

A második szekció a Piatnik Nándor és Fiai Játékkártyagyár fél évszázadáról mesél 1896-tól 1950-ig. Piatnik az üzemet a Csengery utcából a Rottenbillerbe költöztette, amely a kártyagyártás fellegvárává nőtte ki magát. Ebből az időszakból is számos különleges pakli látható a falakon. Itt van például a 133. sorszámú készlet a Legfinomabb király whistből 1900-ból, egy patinás luxus Tell-kártya az 1910-es évekből vagy egy hadsegélyező pakli, amely a háborút megjárt katonák és családtagjaik relikviája volt fél évszázadon át. 

A falon szerepel még 1932-ből egy matyó bridzs is, ami jó példa a kártyaképek magyarosítására. Kuriózum az 1910-es „Legfinomabb” Lenomard jóskártya, amely magyar versikéket is tartalmazott. „Egymagában zöld here / Szerencsét hoz örömre. / Ám de felhőt látok itt / Bubánattal elborít – szól a 2-es lap ebből a készletből. 

A Piatnik cég készített már gyerekkártyákat is. Jó példa erre az 1930-as betűkártya vagy a Magyar sors kártyái 1942-ből. A legkülönlegesebb az 1910-es évekből származó Fekete Péter, amely karikaturisztikus állatfiguráival, afro Fekete Péterével és harsány színeivel igazán vidám pakli.

Saját vitrint kaptak e vállalkozás relikviái is: árumintakönyvek, árjegyzékek, történeti dokumentumok, emléklapok, kártyacsomagolások, kártyaminta ívek, reklámtáblák kerültek ide.

Az Első Magyar Kártyagyár épülete

A harmadik szekció az államosítás utáni időszakról szól. Mókásak az ekkor készült reklámkártyák, az 1978-ban nyomott Traubisoda figurás készlet, az 1985-ös Videoton-termékeket népszerűsítő pakli vagy az 1987-es nyomdaipari készlet, amelyet a szakmát népszerűsítő, leíró szövegekkel is elláttak. Az első magyar űrrepülésnek emléket állító magyar és francia paklik hátoldalain Farkas Bertalan és a tartalék űrhajós Magyari Béla portréi szerepelnek 

Ebben a szekcióban bővelkednek a nem szokványos képekkel kiadott paklik, amelyek közül vannak magyar várakat, budapesti nevezetességeket, karikatúrákat, hadihajókat ábrázoló készletek. Egy vitrinben játékkártya terveket és mintákat, süteményes dobozt, nyomtatványokat, katalógusokat szemlélhetünk meg.

A Játékkártyagyár 1970-ben

Van még két vitrin középen, szintén teli mindenféle relikviával, bridzs-trófeával, -emlékplakettel, -táblával, valamint kőrömivel, kártyadominóval és más szerencsejátékokkal.

Ha kedvet kaptunk, a kiállítás végén kártyázhatunk egyet vagy várat is építhetünk a kikészített pakliból.

A kiállítás február 2-ig látható.

A borítókép forrása: Göcseji Múzeum/Fortepan

Fotók forrása: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum