fbpx

Játékosság, ökotudatosság és cselekvésre késztetés – Bemutatkozik a Bábozd Zöldre Egyesület

A környezettudatosságra nevelést sem lehet elég korán kezdeni. A Művészetek Völgye Zöld udvarában 2019 óta van jelen a Bábozd Zöldre Egyesület, amelynek munkatársát, Odler-Hevesi Ildikót kérdeztük az egyesület munkájáról és a fesztiváljelenlét fontosságáról.

Mivel foglalkozik a Bábozd Zöldre Egyesület? Hogyan és kik hozták létre?

Az egyesület neve egyébként nemrégiben változott meg, lehetséges, hogy van olyan, aki még a régi nevünkön ismer: Európalánta Egyesület. A Bábozd Zöldre elnevezésben benne van a játékosság, az ökotudatosság és a cselekvésre késztetés. Az egyesületet kisgyermekes anyukák hozták létre több mint 10 éve, és pár hónap után világossá vált, hogy a környezetvédelem irányába szükséges átalakítani a tevékenységet, mert ebben volt egy rés. Mások ekkoriban még nem foglalkoztak tudatosan környezeti neveléssel.

Kisgyerekeknek szóló, élményközpontú környezeti nevelési programokat szervezünk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy zenés bábszínházzal, bábos foglalkozással, játékokkal járjuk az országot, miközben mesét írunk, meseösvényeket építünk és játszunk a gyerekekkel. Ebben segítségünkre vannak a figurák. A három főhősünk Mimó, Csipek és Ficak, valamint a barátaik, akik a mindennapi tevékenységeken keresztül mutatják meg a környezeti és természeti értékek fontosságát és az egyéni cselekvés jelentőségét.

A logónkban is a fenti három figura jelenik meg, akiken keresztül a gyerekek megismerik és felfedezik a környezetüket. A figurák egyfajta mintát adnak, ők a tolmácsaink, akik gyereknyelvre lefordítják a környezeti kérdéseket. A padlizsánlila Mimó, aki bátyus típus, megfontolt, inkább átgondolja, megtervezi a dolgokat, felfedező vágy van benne. A kanárisárga figura Csipek, aki szeleburdi, szétszórt, intuitív, spontán, ijedősebb kicsit, impulzív, tettre kész, érzelmesebb. És a két barát hű társa Ficak kutyus, aki hiperaktív, és komikus helyzetekbe keveredik. De közös bennük a nyitottság és a kíváncsiság. Ők hárman minden mesében, kalandban, előadásban, játékban jelen vannak, és számos barátjuk van.

Szervezünk a pedagógusok számára is képzéseket, melyeken eszközöket adunk a kezükbe. Kiépítettünk egy mimós óvodarendszer, jó kapcsolatot ápolunk azokkal az ovikkal, ahol már jártunk.

Hogyan született meg Mimó és Csipek, Kupacs süni, Mityó macska és a többiek figurája? Milyen kalandokba keverednek?

Mimó és Csipek figuráját elnökünk testvére, Szűcs Anikó találta ki és alkotta meg elnökünk, Szűcs Krisztina fiának első születésnapjára. Így született meg a Mimó és Csipek az erdőben című mesekönyv. Ezt annyira megszerette a család, hogy ez adta az alapötletet ahhoz, hogy miért ne ismerje meg a nagyközönség is a történetet. Ezután nem sokkal íródott meg a Mimó és Csipek a városban című mesekönyv, majd „szárnyra keltek” a bábos foglalkozások, a játékok, a meseösvények és a további mesekönyvek. A családnak volt egy vizslája, Ficak kutyus figuráját róla mintázták. A többi figura a család, a barátok, a mesék írói fantáziája alapján születtek meg.

Mimóéknak számos barátjuk akad, akik ezekben a történetekben visszaköszönnek. Mindegyik barát egy-egy dologért felel: Cserke róka az energiatudatosságért, Berka bagoly a levegővédelemért és a  közösségi közlekedésért, Potyka béka a vízvédelemért, Kupacs süni a hulladékgazdálkodásért, a talajvédelemért, az újrahasznosításért, a tudatos vásárlásért és az ökogazdálkodásért, Pemzli patkány az épített környezetért, Mityó macska a hulladék-megelőzésért, a kreatív újrahasználatért és a tudatos vásárlásért, Kázmér cincér a természetvédelemért, Vili giliszta a komposztálásért.

A Mimó és Csipek az erdőben című könyvben Mimó, Csipek és Ficak kirándulni indulnak, és a természetben tett sétájuk során, az erdő lakóival beszélgetve ismerik meg a környezetvédelem alapelveit. Kupacs, a süni segít nekik, hogy megértsék a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, Potyka, a béka a vizek védelmére és a víztakarékosságra hívja fel a gyerekek figyelmét. Cserke, a róka rámutat arra, hogyan tudunk kevesebb energiát használni, végül Berka, a bagoly pedig a levegőszennyezés veszélyeivel ismerteti meg a gyerekeket.

A Mimó és Csipek a városban című történetben rejtélyes leveleket kapnak főhőseink, és a városban találkoznak Mityóval, a macskával, aki minden régi tárgyban új lehetőséget lát, és kicsit átalakítva újra felhasználja őket. Kupacs megmutatja, milyen veszélyes hulladékok léteznek, és hogyan kell összegyűjteni őket, Cserke, a róka pedig elmagyarázza, hogyan kell tudatosan vásárolni. Végül a levelekben feltett találós kérdésekre is megtalálják a választ, így Pemzlivel, a patkánnyal egy közös alkotás részesei lehetnek.

A Kincskereső küldetésben találkoznak Berkával, a mindentudó bagollyal, aki megmutatja, miért olyan értékes a természetes erdő, Kupacs sünivel, aki ismeri a talaj titkait és Potykával, a vizek őrzőjével. Az Ezt megúsztuk mesekönyvben Mimóék a víz titkait fürkészik, felfedezik a patakok, tavak élővilágát, és együtt dalolnak a Potyka-fesztiválon. A Születésnap újratöltve történetben az energia nyomába erednek, és felfedezik egy különleges ház rejtelmeit. 2022 őszére tervezzük hatodik mesekönyvünk megjelentetését, de még nem áruljuk el, hogy annak melyik figura lesz a főszereplője. Aki elsőként szeretne értesülni róla, figyelje a honlapunkat szeptember második felében!

A budai hegyekbe kiránduló családok közül biztosan sokan sétáltak már a Ferenc-hegyi vagy a kis-sváb-hegyi Mimó és Csipek meseösvényeken. Van arról információjuk, hogy mennyien járták végig megnyitásuk óta akár ezeket, akár a többi meseösvényt?

Az Almássy térivel és a Kiscellivel hétre bővült idén a meseösvényeink listája. Főként az óvodás és kisiskolás korú gyermekek és családjaik, óvodák és általános iskolák látogatják ezeket. Mivel mindegyik nyitott, csak a visszajelzésekből tudjuk megbecsülni a látogatók számát, ez több ezres létszámot jelent. Minden tavasszal és ősszel szervezünk csoportokat, amikor bábszínésszel járhatják végig az érdeklődők az ösvényeket, és interaktív bábos foglalkozáson vehetnek részt.

Mióta járnak a Művészetek Völgyébe, és miért tartják fontosnak a jelenlétet?

2019 óta vagyunk részesei a kapolcsi Művészetek Völgye programsorozatnak, azon belül is a Művészetek Zöldje udvarnak. Nagyon fontosnak tartjuk egy ilyen családi fesztiválon vagy szabadtéri rendezvényen való megjelenést, hiszen ezek jó alkalmat biztosítanak arra, hogy élményközpontú környezeti nevelési programokkal formáljuk a jövő generáció szemléletét egyéni és közösségi szinten. Ezeken az eseményeken nagyon népszerűek az Öko-kalandok játszóház óriás társasjátékai, amelyek hét témakörben ölelik fel a környezetvédelem minden témakörét, a komposztálástól az energiamanókig. A két legnépszerűbb játékunkban a gyerekek együtt horgásznak, és megtisztítják Potyka tavát, Kupacs sünivel pedig szelektálnak, és segítenek neki a tüskéit kiszabadítani a szemetekből.

Milyen programokkal készülnek idén?

Idén a Művészetek Völgye első hétvégéjén leszünk jelen, július 22. és 25. között. A Zöld udvarban péntektől hétfőig izgalmas játékokkal várjuk az óvodás és kisiskolás korú gyermekeket és családjaikat.

Fotók: Bábozd Zöldre Egyesület

A rovat további cikkei