fbpx

„Jó élmény írókat látni” – Megnyílt az Ünnepi Könyvhét

„Sosem fogom megszokni, hogy a tér tele van könyvvel” – mondta Szabó T. Anna író a Kultúra.hu-nak. A 92. Ünnepi Könyvhét megnyitóján jártunk.

Az ünnepséget Szabó T. Anna nyitotta meg, aki a Kultúra.hu-nak elmondta: nagyon izgatott volt, mert csodálatos elődei vannak, mint Kosztolányi Dezső vagy Móricz Zsigmond.

„Az egyik legkedvesebb szórakozásom, hogy a könyveket magam köré tornyozom, bebújok, és ott írok valamit. Most lélekben úgy készültem, hogy a klasszikus könyveket tettem magam köré, mint Pascalt, mert kíváncsi voltam, hogy ötszáz évvel ezelőtt hogy éreztek, mit gondoltak a könyvekről. A számomra kedves költőim esetében erre nem volt szükség, újra sem kellett olvasnom, mert fejből tudom őket. Szabó Lőrinc Tücsökzenéjében van néhány gyönyörű vers, ami az olvasás iránti lelkesedésről szól.

A gyermekkoromat is felidéztem magamban:

nem volt elegendő könyvünk, hisz magyar kisebbségként nemcsak a magyar, de a román nyelvű irodalomhoz is nehéz volt hozzájutni. Ebből a szempontból más viszonyban állok a könyvekkel, mint mostanában az emberek többsége. Az otthoni könyvtár minden darabja igazi kincs volt.”

Fotó: Bach Máté

Az írónő örömét fejezte ki, hogy a 92. Ünnepi Könyvhét forgatagában rengeteg könyv közül lehet válogatni. „Sosem fogom megszokni, hogy a tér tele van könyvvel, és azt veszem meg, amelyiket akarom. Jó élmény írókat látni. Majdnem mindegyik könyvhétre emlékszem. Az emlékek különböznek, mégis mindig ugyanazt az örömöt érzem. Egyszer nem mertem odamenni Mészöly Miklóshoz dedikáltatni, de örülök, hogy élőben láthattam őt. Azokra az írókra is emlékszem, akik már nincsenek köztünk, számomra most is ott ülnek a téren. Azt is tudom is, hogy ki hol ült” – fogalmazott.

Fotó: Bach Máté

A fiatalabb írókat kevésbé ismeri, mint az idősebbeket. Ebből a szempontból frissen tudja tartani az agyát, és egyben megismerkedhet az újabb generációval.

Személyiségekre van szükség, akik könyveket ajánlanak – véli. „Mint amikor az édesanya a kisfiának azt mondja: Ezt nézd meg!

A könyvhöz való hozzáállásunkon fog múlni, hogy a gyermekből olvasó lesz-e.

De azt is fontosnak tartom, hogy olvassuk fel egymásnak. Nagy öröm, Magyarországon rengeteg olvasókör van. Dicséretes, hogy az emberek megosztják egymással az élményeiket, és néha írókat is meghívnak ezekre az alkalmakra.”

Fotó: Bach Máté

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke azt mondta: idén a gyerekek nagyobb teret és önálló színpadon kapnak a Duna-korzónál. Az Ünnepi Könyvhéten százötvennél több könyvműhely kínálja portékáját, az alkotások egy része pedig a karantén idejének szülötte, ami bizonyítja, hogy a pandémia idején sem lanyhult az olvasási kedv – mutatott rá az MKKE elnöke.

Gál Katalin emlékeztetett arra is, hogy a magyar kultúra az utóbbi két évben ötvennél is több írót, költőt, műfordítót vesztett el, elhunyt mások mellett Karinthy Márton, Vekerdy Tamás, Konrád György, Bart István, Ungvári Tamás, Szőcs Géza, Csukás István, Révai Gábor, Kéri Piroska, Borbás Mária, Ráday Mihály, Kántor Péter, Fabó Kinga és Salamon Pál.

Nyitókép: Szabó T. Anna a megnyitón. Fotó: Soós Lajos/MTI

A rovat további cikkei