Amikor a politika még azt is meg akarta szabni, kit szeressünk és kit ne.

Bizonyára közös élménye a legtöbb magyarnak, hogy ha mi bárhol a világon szóba elegyedünk boltossal, pincérrel, kalauzzal, szállodaportással, taxisofőrrel, s kiderül, mely nemzet fiai vagyunk, mindjárt felcsillan a boltos, pincér, szállodaportás szeme, s hangosan kiáltja: Aha, Puskaaaas! 

Ha vannak világhírű fiai e hazának, Puskás Ferenc biztosan közéjük tartozik. A magyar válogatott, a Budapest Honvéd, valamint a Real Madrid legendás támadója ellenállhatatlan játékának köszönhetően minden kontinens futballrajongóinak szívét meghódította, és természetesen itthon is legenda épült alakja köré. Film, dokumentumsorozat, számos könyv, valamint a musical mellett képregény formájában is feldolgozták már a „Száguldó Őrnagy” életét.

Így aztán bizonyára ma már mindenki kívülről fújja az életpálya fontosabb állomásait.

Persze azok kedvéért, akik nem beszélgetnek görög taxisofőrökkel, spanyol kocsmárosokkal és arab idegenvezetőkkel, valamint nem néznek musicalt és nem olvasnak könyveket, érdemes felidézni Puskás pályafutásának legfontosabb állomásait. 

Tizenhat éves volt, amikor bemutatkozott a Honvéd felnőttcsapatában, és bár már gyermekként is nagyon tehetségesnek számított, ami ezután jött, arra, azt hiszem, kevesen fogadtak volna. Puskás Öcsi nem kevesebb mint 349 mérkőzésen lépett pályára a Honvéd színeiben, s összesen 358 gólt lőtt. Eközben a válogatottban is bemutatkozhatott – mindössze tizenhét évesen –, ahol szintén brillírozott. Nyolcvanöt válogatottmérkőzésen nyolcvannégy gólt termelt, amivel máig a nemzeti tizenegyünk gólrekorderének számít.

Az ötvenhatos forradalom leverése után nem jött haza. Először Bécsben maradt, majd Spanyolországba emigrált, ahol minden idők legsikeresebb csapatában, a Real Madridban kezdett futballozni. Játékára Nyugaton sem volt ellenszere az ellenfél csapatának. Hamar a klub legendája lett: száznyolcvan mérkőzésen szerepelt a fehér mezben, és 156 góllal segítette a csapatát. Azt a csapatot, amely éveken át nem talált legyőzőre Európában. Puskás Ferenc végül 1966-ban, háromszoros BEK-győztesként, kétszeres BEK-gólkirályként, ötszörös magyar, hatszoros spanyol bajnokként, valamint nyolcszoros gólkirályként vonult vissza a profi labdarúgástól. Nem véletlen, hogy neve és kultusza itthon halhatatlan, a világban pedig, mondjuk úgy, határtalan. 

Hogy a nagyszerű teljesítmény vagy annak egy-egy pillanata regények lapjaira, mozivászonra vagy éppen képregények kockáira kívánkozik, nem is kérdéses. Különösen akkor nem, ha

a fantasztikus tehetség pályafutása mögött a huszadik század történetének sorsfordító eseményei is felismerhetők. 

A 10 – A Puskás című 170 oldalas, keménytáblás könyv a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány gondozásában jelent meg a legismertebb magyar sportoló születésének 94. évfordulója alkalmából. Tallai Gábor szerző, valamint Futaki Attila rajzoló közös munkája egyszerre alapul valós eseményeken és az alkotói képzeleten. Az olvasó nem pusztán Puskás Ferenc történetét, hanem életének – hazai és külföldi – korszakjellemzőit is megismerheti belőle.

A teljes cikk a Magyar Kultúra magazin 2022/6. számában olvasható.

Részletek a könyvből a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány engedélyével.