Befejezik a Sagrada Familiát az Iparművészetiben

Képző

Ma (17 órától) Fina Parés, a barcelonai Sagrada Familia templom múzeumának projekt-menedzsere és Laia Vinaixa, a templom archívumának vezetője vetítettképes előadást tartanak a katalán építész, Antoni Gaudí főművéről. Az előadás "Az európai szecesszió nagymesterei (Barcelona, Budapest, Brüsszel)" című, a Nemzeti Múzeumban március 23-án 11 órakor nyíló szabadtéri fotókiállítás bevezetője, mely Magyarország európai uniós elnökségének tiszteletére készült a Hungarofest szervezésében és kivitelezésében.

 
Az Iparművészeti Múzeum Baráti Köre tevékenységének jelentős eredménye a múzeumi hangszergyűjtemény egyik legszebb darabjának, egy 1898-ban készült arany Pleyel-zongorának a restaurálása volt, amelyet a Chopin év kapcsán a nagyközönség is megcsodálhatott. A Baráti Kör, a kezdeményezés sikerén felbuzdulva újabb hangszer felújítását tervezi. Ezúttal, az idei Liszt évhez kapcsolódva, a múzeum vezetésének és szakembereinek egyetértésével egy 1830-as években készült Graf-zongorát választott ki.
 
A hangszer rendbehozatala lehetővé teszi korai Liszt művek historikus előadását, amelyre jelenleg hazánkban nincs alkalmas zongora. A hangszer restaurálásának folyamatát egy háromrészes programsorozat kíséri, amelynek bevezető előadását március 22-én 18 órától Mácsai János zenetörténész, hangszer restaurátor tartja. Ekkor kerül sor a zongora vetített képes és eredeti hangfelvételek megszólaltatásával egybekötött bemutatására.