Az észtek megkóstolják Magyarországot!

Képző

Az észt népi kalendáriumban Mihály napjával fejeződött be a rövid nyár és kezdődött meg a hosszú tél. A hagyomány szerint a medvének ezen a napon kellett visszavonulnia a vackába téli álmot aludni, s ahogy mondták, Mihály lakat alá veszi a nyarat és a szántók a téli vakációjukat töltik. A juhászok, a parasztok ekkorra már befejezték a mezőgazdasági munkákat, a nyári cselédek is megkapták fizetségüket. Mindennek örömére közös lakomát rendeztek, ugyanis nem tartották szerencsésnek Mihály napját ünnepeletlenül hagyni, mert hiedelmeik szerint a következő évben a gabonát elvitte volna a szárazság, a len és kender gyengén nőtt volna és a farkas nagy kárt tett volna a csordában és a bárányok között. Mihály napját ezért gazdagon terített asztallal ünnepelték: kocsonya, húsleves csipetkével és zöldséggel, főtt hús és vastag hurka került az asztalra, mindez bárányból.

A nyíregyházi Sóstó Múzeumfalu magyar táplálkozástörténeti kiállítását a skanzen igazgatója, dr. Páll István és a Tallinni Magyar Intézet igazgatója, dr. Dávid Gyula nyitja meg az Észt Mezőgazdasági Múzeumban. A kiállítás bemutatja a vadon termő növények feldolgozásától kezdve a mézkészítésen és a kenyérsütésen át a hús- és tejfeldolgozás hagyományos eszközeit és műveleteit. A nagyméretű tablók mellett láthatók a méhkasok, cséphadarók, egy pásztorkunyhó előtt bográcsban gulyás rotyog, a szárítóról dohánylevelek lógnak. Hatalmas rézüstben fő a szilvalekvár, a gyerekek a kukorica szárából és leveléből játékokat készítenek egy nyíregyházi múzeumpedagógus, Nagyné Bősze Katalin útmutatásai alapján. A látogatók a helyszínen kukoricalisztet őrölnek, majd abból és aszalt gyümölcsökből sütött kenyeret és szilvapálinkát kóstolhatnak. A megnyitó idején Aleksander Fisch, a tartui színház vezető muzsikusa magyar népdalokat játszik.

További információk: www.epm.ee; www.unginst.org.ee