Guggenheim múzeum Budapesten?

Képző

A Guggenheim Alapítványt Solomon R. Guggenheim gazdag művészetpártoló üzletember hozta létre 1937-ben. Az alapítvány művészeti tanácsadója Hilla Rebay grófnő, aki lelkes műgyűjtő és Frank Lloyd Wrigth építész.
Az első múzeum, amely az absztrakt gyűjteménynek otthont adott, New Yorkban született meg, Wrigth tervei alapján.
Legnagyobb sikerét a spirális formának köszönhette, amellyel a feltörő újgazdag réteg is azonosulni tudott, akiknek adományozó kedvükről is híresek voltak. Guggenheim múzeum a világon egyébként még Las Vegasban, Bilbao- ban, Berlinben és Velencében található. Ha a sor a budapesti helyszínnel bővülne, hazánknak kétséget kizáróan nagy elismerés lenne.
Guggenheim Múzeum - New York
Ha tehát igaz a híresztelés, miszerint a gyűjtemény hazánkba érkezik, akkor azt az Andrássy úton található egykori Párisi Nagyáruházban helyeznék el.
Miután a korábbi Párisi Nagyáruház 1903-ben leégett, 1911-ben az óbudai textilgyáros Goldberger család megrendelésére 1911-ben megépült a főváros első modern áruházépülete, amely hamarosan a legnépszerűbb bevásárló helyek egyike lett.
A kor legmodernebb technikával felszerelt épülete Sziklay Zsigmond tervei alapján készült szecessziós stílusban, beépítve a Terézvárosi Kaszinó egyes részeit.
A jellegzetes spirális formák...
A hatvanas évektől Divatcsarnok néven üzemeltették, megtartva eredeti funkcióját, ám népszerűségét ekkor már elveszítette. Később még raktárként is használták.
1997-ben Divatcsarnokról ismét Párisi Nagyáruházra keresztelték, ám így is csak három évig működött. Tavaly a Kincstári Vagyoni Igazgatóság másfél milliárd forintért megvásárolta az üresen tátongó ingatlant. Akkor még nem tudták, hogyan hasznosítsák az épületet. Mindenestre nagy öröm lenne, ha valóban Guggenheim Múzeum létesülne falai között.