Határidős pályázat íróknak, illusztrátoroknak

Képző

A pályázat célja olyan tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akik képesek magas színvonalon szólni a gyerekekhez, és akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető. Céljuk az, hogy szerzők, illusztrátorok és a közönség, illetve a szerzők-illusztrátorok és kiadók egymásra találjanak, könyvek szülessenek, és egy kicsit felpezsdüljön és színvonalasabbá váljék a magyar gyerekkönyvpiac.
Amit várnak: legalább 3 könyvoldal terjedelmű, még nem publikált szöveget, szövegrészletet (mesét), és a szöveghez szervesen illeszkedő legalább három darabból álló képsorozatot (az illusztráció tetszőleges technikával készülhet). A szöveg és a képek szerzője lehet ugyanaz a személy, de természeteses jelentkezhetnek író-illusztrátor párosok is. (Ha az író végképp nem talál maga mellé illusztrátort vagy az illusztrátor írót, elfogadnak csak képet, illetve csak szöveget beküldő pályázók jelentkezését is, de jobban örülnek azoknak a pályázatoknak, ahol szöveg és kép egyaránt szerepel.)
Az írók és illusztrátorok egymásra találását a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Társaságának weblapja, a www.gyie.extra.hu is próbálja segíteni.
A pályázat tematikája: Gyerekügyek-gyerekbajok, azaz olyan, az elsősorban 2-6 év körüli gyerekek mindennapjait meghatározó ügyes-bajos, komoly és komolytalan dolgok feldolgozása, ami a gyerekek saját életéről szól (a szülő-gyerek viszonytól kezdve a kistestvér születésén át a mindenféle, tágan értelmezett családi-óvodai-otthoni-játszótéri dolgokig.)
A pályázóknak mindenképp szem előtt kell tartani, hogy nem pusztán képeket és szövegeket, hanem könyvterveket, vagyis készülő könyvek képeit és szövegét(szövegrészletét) várják.

Nevezési díj: 3000 Ft, amelyet, az 10700378-25817308-51100005 számlaszámra utaljanak át (Megjegyzés rovatba odaírandó: Aranyvackor. A számlatulajdonos neve: Pozsonyi Pagony Kft.)
Zsűri: Békés Pál író, az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyarországi elnöke
Kovács Eszter, Pozsonyi Pagony, szerkesztő
Lantos P. István Csodaceruza, művészeti vezető
Paulovkin Boglárka grafikus, illusztrátor
Rófusz Ferenc animációs filmrendező
A zsűri fővédnöke: Marék Veronika író-illusztrátor
Díjak: Aranyvackor díj: 100 000 Ft a Pagony felajánlásából.
Különdíjak: Kogart-különdíj a legjobb illusztrációért, ÉS-különdíj a legjobb szövegért
Pagony-különdíj a legkönyvretermettebb szövegnek/illusztrációnak, A gyerekek különdíja (folyamatosan lehet szavazni a Pagony, a Csodaceruza és a Minimax weblapjain)

A legjobb pályázati anyagokból 2007. februárjában kiállítást, sajtótájékoztatót, szakmai napot és díjátadó ünnepséget szerveznek a Kogart Házban. Az Aranyvackor-díj átadásával egy napon a Kogart Baráti Kör festménykölcsönző akciót szervez a legjobb hazai grafikusok és illusztrátorok munkáiból.
A kiállítást az Uránia Nemzeti Filmszínház Kávézójába viszik tovább.
A szerzők-illusztrátorok rövid életrajzát kérik mellékelni.

Első körben az anyagot elektronikus formában ide várják: az aranyvackor@pagony.hu
A kért forma: a képeket 300 dpi felbontásban, jpg., a szöveget rtf., a képpel összerendezve pdf.
Beérkezési határidő: 2007. január 15.