Hegedűs 2 László: Szelekció

Képző

Festészettel, grafikával, művészkönyvekkel, plasztikával egyaránt foglalkozik, de invenciózus alkotói magatartása más műformáknál (film, fotó) is teljes intenzitással és szakmai igényességgel jelenik meg. Az Ernst Múzeumban november 6-tól látható kiállítás célja a művész munkásságának minél teljesebb megismertetése az utóbbi harminc év képzőművészeti alkotásaiból készült válogatással.

Hegedűs 2 László a nyolcvanas évek elején feltűnt grafikusnemzedék egyik legegyénibb hangú és legeredetibb képviselője volt, az akkor még fénykorát elő sokszorosított grafikai eljárások mestere. Eszköztára látszólag tradicionális, művészeti gondolkodásmódja azonban a jelenségek mélyebb értelmét, mögöttes tartományait kutatva meglepő összefüggésekre mutat rá. Festészettel, grafikával, művészkönyvekkel, plasztikával egyaránt foglalkozik, de invenciózus alkotói magatartása más műformáknál (film, fotó) is teljes intenzitással és szakmai igényességgel jelenik meg. Művészetét nem lehet stílusirányzatok közé sorolni. Mindig szokatlan képi megoldásokkal jelentkezik, bármelyik művészeti ágban alkot, bármilyen témát dolgoz fel. Maga készíti el alkotásainak önálló világát, amely valahol a valóságos és a teremtett világ határmezsgyéjén mozog, leggyakrabban a mulandóság és az élet között. Talált, keresett és készített tárgyak, motívumok, képek és gondolatok a szereplői munkáinak, melyek egyik legfontosabb jellemzője a furcsa, megdöbbentő képzettársítás.

Hegedűs 2 László a művészeti élet fontos személyisége, aki 1975 óta alkot a vizuális művészet területén. Az Ernst Múzeumbeli kiállítás célja - mely kortárs életműveket bemutató kiállítás-sorozatának legújabb tárlata - a művész munkásságának minél teljesebb megismertetése, az utóbbi harminc év képzőművészeti alkotásaiból készült válogatással. Az, hogy művészete lényegét tekintve kategorizálhatatlan, nem egyszerűen a megformálás módjának, médiumának gazdagságából, hanem abból adódik, hogy nem merül ki, nem oldódik fel az irányzatokban. A műveiben megnyilvánuló világ olyannyira önálló, hogy saját története, saját képlete van. Szimultánt játszik a formákkal, mindezt nagy találékonysággal, természetességgel teszi. A művekben fellelhető kettősségek, képzettársítások, ismétlődések és ellentétek izgatják a nézőt, személyes élményeinkkel játszanak. Képei hatása alól ezért kibújni nem lehet. Az általuk keltett asszociációk, érzések és érzelmek zavarba ejtők és az emlékezetünkre hatnak, akár a jó költemények. Az alkotó kezdeti műfajai az évek folyamán művészkönyvekkel és egyéb objektekkel, festményekkel, az egyre hangsúlyosabb fotózással és az animációs filmet felváltó digitális trükkökre épülő rövidfilmekkel egészültek ki.

Hegedűs 2 műveinek intellektuális telítettsége, letisztult formanyelve egyaránt jellemzi mind a fotó és film, mind pedig a képzőművészeti alkotásait. Használja ugyan a kortárs formanyelvet, sok nyelven perfekt, mégis közérthető módon vezeti a befogadót olyan mélységekig, ahol valami tényleg eredeti egyáltalán megmutatható. "Munkái egy magányos embert mutatnak - bár ezt ingerülten azonnal vissza is lehetne utasítani, mert hát ki nem magányos; tehát ő nem személyében magányos, illetve ez érdektelen, hanem művész mivoltában. Éppen azért, mert jó művész és mai. És így nem bír más lenni, mert nincs mögötte közösség, nincs mögötte semmi. Korunk művésze e semmi előtt áll, és ezért olyan furcsák a dolgaink." (Esterházy Péter) Hegedűs 2 Lászlónak már számtalan önálló kiállítása volt, idén nyáron a prágaiak ismerkedhettek meg művészetével. A budapesti közönség azonban még sosem láthatott ilyen sokszínű válogatást az életműből, mellyel a művészt 55. születésnapja alkalmából köszöntjük.

A tárlat kapcsán egy összegző kiadvány is készül, melynek előszavát Radnóti Sándor írja. Megnyitó: 2005. november 06. 11 óra A kiállítás megnyitja: Radnóti Sándor A kiállítás megtekinthető: 2005. november 06. - november 23. Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 11-19 óra között A kiállítás helyszíne: Ernst Múzeum, 1065 Budapest Nagymező u. 8.